Eveniment

AOAR cere Guvernului să asigure finanţare internă pentru proiectele contractate din fonduri UE

AOAR cere Guvernului să asigure finanţare internă pentru proiectele contractate din fonduri UE

Foto Shutterstock

Autor: Cristina Cuncea

20.11.2012, 00:05 436

Reprezentanţii oamenilor de afaceri din România solicită Guvernului să asigure finanţare internă pentru cele peste 8.000 de proiecte contractate din fonduri UE, în condiţiile în care au fost presuspendate plăţile de către Comisia Europeană.

Aceştia adresează în acest sens un apel public către Guvern şi personal primului-ministru Victor Ponta, prin care cer verificarea modului în care instituţiile publice pun în aplicare măsurile corective convenite cu Comisia Europeană, concomitent cu intensificarea negocierilor pentru deblocarea rambursărilor de fonduri UE.

"Cerem prezentarea publică a unui raport privind situaţia la zi a negocierilor între România şi Comisia Europeană astfel încât beneficiarii proiectelor afectate de presuspendarea plăţilor să poată să-şi minimizeze consecinţele financiare negative pe care trebuie să le suporte", se arată într-un comunicat al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

Asociaţia cere Guvernului să asigure finanţarea internă a celor peste 8.000 de proiecte contractate din fonduri UE şi aflate în derulare, evitând deschiderea de procese contra statului român de către companiile, ONG-urile sau persoanele afectate de întârzierea plăţilor. Aceste întârzieri ajung în unele cazuri la peste 300 zile, încălcându-se astfel contractele asumate în numele statului de către organismele intermediare gestionare ale fiecărui program.

AOAR semnalează situaţia în cazul administrării Programului Operaţional Sectorial de Creştere a Competitivităţii Economice, axa 3 întreprinderi mari, caz în care proiectele depuse până la 16 august 2011, evaluate până la 1 februarie 2012, au dus la finanţarea iniţial a doar 36 proiecte din cele circa 140 proiecte aprobate de evaluatorii independenţi.

"Urmare a solicitărilor constante făcute şi de AOAR, lista proiectelor posibil a fi finanţate a fost extinsă etapizat până la 61 proiecte, contractarea acestora nefiind finalizată nici până la 15 noiembrie 2012, respectiv după 9 luni. Situaţia este cu atât mai greu de înţeles, în condiţiile în care, urmare a restricţiilor bugetare, Guvernul nu a sprijinit financiar mediul de afaceri", se precizează în comunicat.

Oamenii de afaceri arată că firmele implicate în proiectele finanţate de la UE vor fi afectate negativ din cauza acestor întârzieri, în condiţiile în care acestea au accesat credite pentru asigurarea a circa 50% din valoarea totală a proiectului, au solicitat şi plătit scrisori de garanţie bancară, cu valabilitate limitată în timp, documente solicitate pentru încheierea contractelor.

De asemenea, aceştia spun că termenele lungi de derulare a proiectelor cu fonduri UE, care ajung la 1-1,5 ani, pot compromite integral sensul acestui program, care ar putea ajuta la creşterea competitivităţii companiilor româneşti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO