Eveniment

AOAR: Este o măsură în avantajul băncilor, combinat cu interesul statului

AOAR: Este o măsură în avantajul băncilor, combinat...

Autor: Ioan Dornescu

04.02.2014, 20:59 267

Ajutorul fiscal pentru populaţia cu venituri sub medie şi credite bancare ridică problema echităţii, însă este o măsură care va încuraja rambursările, consideră reprezentanţii Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

"La prima vedere măsura este favorabilă unei mari mase de oameni, dar se pune problema echităţii, adică de ce unii da şi alţii ba. A doua chestiune este aceea a folosirii unor resurse bugetare în scopul favorizării unei singure categorii. Trei, credem că este de fapt o măsură în avantajul băncilor, combinat cu interesul statului. Într-adevăr, rata de credite nerambursate este foarte mare, ca urmare băncile provizionează foarte mari sume de bani, reducându-şi profitul, şi prin aceasta impozitul pe profit încasat de stat anul trecut a fost foarte mic. Atunci se mizează pe lângă faptul că este foarte bună pentru populaţie, ea va permite o mai mică provizionare din partea băncilor, ca urmare va creşte profitul, estimează Guvernul, şi ca urmare şi resursele bugetare prin impozitul pe profit al băncilor va creşte", a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, Cristian Pârvan, secretarul general al asociaţiei.

El a sublinit că asemenea măsuri trebuie însă să fie egale pentru toţi.

"M-aş fi bucurat să văd şi nişte discuţii cu privire la nevoia educaţiei financiare, pentru că, din păcate, în perioada 2004-2007 oamenii s-au cam aruncat fără să gândească dacă mai pot să şi ramburseze. Mulţi au semnat contracte de credit fără să le citească. Probabil mulţi au semnat şi au luat banii fără să aibă vreodată intenţia de a-i da înapoi. Trebuie să discutăm un pic şi despre educaţie în sectorul acesta, iar în plus, în momentul în care orice Guvern vine cu o astfel de propunere, trebuie să vină să prezinte stakeholderilor, adică restului cetăţenilor, care plătim taxe şi impozite, cât ne costă măsura şi ce beneficiu imediat ne aduce tuturor", a declarat, la rândul său, avocatul Gabriel Biriş, vicepreşedinte AOAR.

Preşedintele AOAR, Florin Pogonaru, afirmă că în prezent cea mai gravă problemă în mediul de afaceri este legată de neplata datoriilor, devenită "morală socială", iar măsura va încuraja rambursările.

"Inclusiv cei care au bani şi posibilitatea să ramburseze au început să nu mai plătească. Este un fapt constatat. (...) Ăsta este hazard moral - vezi că dacă este defecţiune de sistem nimeni nu mai are ce să facă. Din punctul aceasta de vedere, măsura are în mod cert părţile ei bune, pentru că ajută, sunt oameni care pot totuşi plăti", a spus Pogonaru.

El a adăugat că prin această măsură se creează bani în plus care ar trebui să se ducă în consum.

Luni seara, la finalul discuţiilor cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), premierul Victor Ponta a confirmat informaţiile transmise anterior de MEDIAFAX privind programul de stimulare a consumului pregătit de Guvern, care prevede reduceri de impozit pentru persoanele cu creditele restructurate, dar numai după expirarea perioadei de reeşalonare.

El a arătat că FMI consideră că decizia Guvernului de a sprijini pe o perioadă de doi ani persoanele care au credite va conduce la o creştere a creditării şi a consumului.

Guvernul estimează că această schemă de reduceri fiscale pentru populaţia cu venituri sub medie şi credite bancare ar putea duce la reeşalonarea împrumuturilor pentru aproape un milion de români, iar băncile ar putea reduce ratele la credite cu până la 4 miliarde de lei în 2014.

Agenţia MEDIAFAX a anunţat, la 24 ianuarie, că Guvernul vrea să stimuleze consumul printr-un credit fiscal, sub forma unei reduceri acordate la plata impozitelor, pentru persoanele cu venituri sub medie care obţin de la bancă restructurarea creditelor, dar numai în condiţii stabilite de stat, cu prelungirea scadenţei până la doi ani.

Potrivit unui proiect prezentat atunci, statul urma să ofere o reducere la plata impozitului cu cel mult 350 de lei, iar aceasta va fi aplicată doar la expirarea perioadei de reeşalonare.

Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a precizat însă luni că reducerea de impozit va fi de cel mult 200 de lei pe lună, dar nu mai mult decât impozitul datorat de fiecare persoană în parte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO