Eveniment

AOAR: Unele companii petroliere fac profituri exceptionale, de conjunctura

AOAR: Unele companii petroliere fac profituri exceptionale, de conjunctura

Florin Pogonaru, presedintele AOAR

05.06.2008, 19:05 22

Oamenii de afaceri autohtoni cer autoritatilor sa promoveze "masuri ferme" pentru stoparea efectelor negative generate de cresterea preturilor produselor petroliere si ale celor alimentare.
Impozitarea "profiturilor volatile" realizate de unele companii petroliere, si in primul rand de Petrom, companie care exploateaza la costuri foarte scazute rezervele de petrol ale Romaniei, este una dintre solutiile sugerate de Asociatia Oamenilor de Afaceri (AOAR).
"Este vorba de situatia in care exista aceleasi costuri de productie si dintr-o conjunctura exceptionala unele companii incep sa faca profituri exceptionale. Este normal ca sistemul de taxare sa se schimbe", a declarat pentru ZF presedintele AOAR, Florin Pogonaru.
El a precizat ca in Romania nivelul accizelor la produsele petroliere este foarte redus, dar cu pretul total la pompa se ajunge la niveluri comparabile cu cele din vest.
"Cineva profita si inghite restul de acciza. Cineva face profituri volatile. Nu este corect. Aceste profituri trebuie impozitate. Nu este un regim pe care il inventam noi. L-au inventat americanii si este aplicat si in tarile din vest", a spus Pogonaru.
El a aratat ca Romania ar trebui sa renegocieze la Bruxelles perioada de tranzitie la accize, pentru a le aduce la nivel eruopean.
"Daca mentinem calendarul de crestere a accizelor, preturile la pompa vor exploda mult peste cele europene, in conditiile tendintei de crestere a preturilor petrolului", a explicat Pogonaru.
In ceea ce priveste produsele agroalimentare, AOAR sustine incurajarea si sprijinirea dezvoltarii de centre comerciale cu suprafete de pana la 1.000 de metri patrati, oferind in acest fel producatorilor posibilitati suplimentare de contractare si vanzare a produselor.
Astfel, se urmareste reducerea efectelor abuzului de pozitie dominanta practicat de marile companii comerciale.
Totodata, oamenii de afaceri cer Ministerului Economiei si Finantelor sa-si indeplineasca obligatiile de verificare a conditiilor de manifestare a concurentei neloiale, in special la nivelul marilor comercianti fata de cei mici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO