Eveniment

AOAR: veniturile bugetare nu vor fi diminuate de legea neimpozitarii profitului reinvestit

AOAR: veniturile bugetare nu vor fi diminuate de legea neimpozitarii profitului reinvestit

Click pentru imaginea marita

01.03.2007, 19:07 22

Asociatia oamenilor de afaceri din Romania (AOAR) sustine ca veniturile la bugetul statului nu vor fi diminuate de initiativa legilativa potrivit careia profitul reinvestit ar trebui scutit de impozit.
"Daca eu am un profit de 10 milioane de euro, ar trebui sa platesc pentru acesta un impozit de 1,6 milioane de euro. Dar daca eu cumpar din acesti bani sisteme tehnologice, statul va primi un TVA de 1,9 milioane de euro", a spus George Copos, senator al Partidului Conservator si unul dintre intemeietorii AOAR.
Initiativa legislativa a Partidului Conservator a fost aprobata marti in Senat si urmeaza sa intre in dezbatere in Senat. Dupa ce legea a trecut de Senat, Ministerul Finantelor a spus ca odata ce aceasta lege va fi aprobata, incasarile bugetare vor scadea in acest an cu 0,8% din PIB, adica 3,1 mld. lei.
"Eu cred ca reducerea impozitului pe profit de la 20% la 16% si sistemul de amortizare sunt suficiente. Neimpozitarea profitului reinvestit este deja o masura excesiva", a spus Varujan Vosganian, ministrul economiei.
Unii cred insa ca dimpotriva, incasarile la stat vor creste.
"Pe termen lung, cred ca incasarile la bugetul statului vor fi mai mari. Daca este o scadere, e vorba de o scadere efemera. Cred ca legea va trece de Camera Deputatilor", a spus reprezentantul PRM Dan Claudiu Tanasescu, care face parte si din Comisia Economica din Senat. Oamenii de afaceri din diferite industrii considera insa ca aceasta modificare adusa Codului Fiscal incurajeaza dezvoltarea economica.
"Nu plec de la premisa ca in momentul in care nu am avea aceasta prioritate nu am mai investi, insa dezvoltarea noastra ar fi mai rapida si mai sigura", a spus Dan Sucu, presedintele Mobexpert.
Totodata, si sectorul constructiilor ar avea de beneficiat de pe urma acestei reglementari legislative.
"Desi constructiile au ajuns la 10% din PIB, avand sanse in urmatorii ani sa reprezinte 12%, nivelul de crestere al acestui sector nu se reflecta si in cresterea profitabilitatii. Fara investitii in domeniul tehnic firmele din constructii nu pot fi competitive", a spus Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor si Constructorilor din Romania (ARACO).
Oamenii de afaceri din Romania sunt ingrijorati si cu privire la exodul de forta de munca, acesta putand fi diminuat prin marirea salariilor.
"O majorare de salarii nu se poate face decat daca o companie este profitabila", a mai spus Plosceanu.
Si firmele din alte domenii, precum curieratul, sustin aceasta lege.
"Este o masura asteptata de multa vreme. Taxele care vor ajunge la stat vor fi multiplicate", a spus Bogdan Carcu, presedintele Curiero.
Astfel, prin aprobarea acestei legi vor fi sustinute deopotriva marile companii, care vor trebui sa faca fata copetitivitatii, dar si firmele mici si mijlocii.
"IMM-urile nu sunt pregatite pentru concurenta de pe piata unica. La sfarsitul anului 2007 si inceputul lui 2008 vom vedea ca jumatate din firmele mici si mijlocii vor da faliment pentru ca nu s-au tehnologizat. De aceea am insistat ca profitul reinvestit sa fie scutit de impozit, pentru ca firmele sa se capitalizeze", a mai spus Copos.
Desi multi cred ca aceasta lege va trece de Camera Deputatilor, depinde si ce amendamente vor fi adaugate.
"Suntem de acord cu aceasta lege, dar avem cateva mici amendamente.
In primul rand, nu tot profitul reinvestit al firmei sa fie scutit de impozit, ci 50% din acesta. In al doilea rand, trebuie sa intelegem clar ce inseamna investitie. Trebuie sa luam in calcul doar acele investitii care creeaza locuri de munca sau investitiile in tehnologie", a spus Mihai Tudose, reprezentant al Partidului Social Democrat si Presedintele Comisiei Economice a Camerei Deputatilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO