Eveniment

APAPS a gasit vinovatii: fiscalitatea ridicata si interesul redus al investitorilor

05.05.2004, 00:00 23



Scaderea interesului investitorilor fata de oferta de privatizare si nivelul ridicat al fiscalitatii s-au numarat, in ultimii ani, printre principalii factori care au influentat negativ procesul de trecere in proprietate privata a societatilor, se arata in raportul de activitate al fostei APAPS.



Documentul, care urmeaza sa fie prezentat in sedinta de astazi a Guvernului, prezinta evolutia procesului de privatizare in perioada octombrie 1992 - aprilie 2004, precum si principalele probleme care au afectat procedurile de vanzare a societatilor cu capital majoritar de stat.



Printre factorii externi care au marcat negativ privatizarea se mentioneaza scaderea interesului investitorilor fata de oferta statului, in principal din cauza suspendarii in anumite perioade a facilitatilor, aplicarea cu intarziere sau ignorarea prevederilor legale privind posibilitatea acordarii de inlesniri la plata obligatiilor bugetare pentru societatile in curs de privatizare si gradul scazut de atractivitate al societatilor, generat de amploarea blocajului financiar si de nivelul ridicat al fiscalitatii.



Alti factori mentionati sunt modificarea, la intervale repetate, a cadrului legislativ specific, existenta unor litigii legate de dreptul de proprietate asupra cladirilor sau terenurilor apartinand societatilor si aparitia frecventa a unor disfunctii in relatia dintre sindicate si investitorul privat.



Potrivit raportului, in perioada decembrie 1992 - aprilie 2004 au fost incheiate 10.702 contracte de vanzare-cumparare actiuni, cu un capital social vandut de 55.578,5 miliarde lei.



Numarul total al societatilor comerciale din portofoliul fostului APAPS, aflate in proces de privatizare, s-a redus de la 8.479, la sfarsitul anului 2000, la 133, la 30 aprilie 2004, din care 26 se afla in faza finala de privatizare. Alte 396 societati au fost declarate ca "neprivatizabile" si incluse in proces de lichidare voluntara sau judiciara.



Veniturile totale atrase, in perioada 1992 - 30 aprilie 2004, din vanzarea actiunilor se ridica la 36.662 miliarde lei, reprezentand 75,4% din totalul veniturilor, iar cheltuielile pentru restructurare, pregatirea privatizarii, achitarea consumului de electricitate si gaze al unor intreprinderi, contributia la majorarea capitalului social si lichidarea societatilor se cifreaza la 14.716 miliarde lei.



"Se constata ca si in conditiile in care se reuseste incheierea contractelor de vanzare-cumparare de actiuni, totusi unii cumparatori nu isi indeplinesc angajamentele asumate privind plata pretului, realizarea investitilor si respectarea clauzelor de natura sociala", se arata in raport.



Din cauza acestor nereguli, in perioada 1993 - aprilie 2004, au fost reziliate 1.348 de contracte, printre care cele incheiate la Petrotub Roman, Oltchim Ramnicu-Valcea, CS Resita, Tepro Iasi, UTA Arad, Republica Bucuresti.



In aceeasi perioada au intrat in procedura de dizolvare si lichidare voluntara alte 123 de societati, din care 51 au fost deja radiate de la Registrul Comertului, costurile de dizolvare-lichidare a intreprinderilor ridicandu-se la 68 miliarde lei.



In prezent, 396 de societati din portofoliul fostului APAPS se afla in procedura de lichidare voluntara, reorganizare judiciara sau faliment.



Documentul mai releva fatul ca, in prezent, sunt analizate aproape 10.000 de dosare, in care statul este reclamat de investitori (circa 2.600 cazuri) sau are calitatea de reclamant (circa 3.700 dosare). Alte 3.726 dosare de executare silita se afla in diferite etape.



Autoritatea pentru privatizare si-a incheiat activitatea ca urmare a comasarii cu Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare in Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), institutie care si-a inceput activitatea la inceputul acestei luni. AVAS va aplica strategia guvernamentala de finalizare a privatizrii societatilor comerciale de stat, va administra participatiile statului, in calitate de actionar sau asociat, la societatile aflate in portofoliul sau si va urmari modul de respectare a clauzelor cuprinse in contractele de vanzare-cumparare a actiunilor.





Numai 55 mil. dolari



Veniturile din privatizare se vor ridica in acest an la 2.200 miliarde de lei (circa 55 milioane de euro), potrivit bugetului de venituri si cheltuieli al Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), aprobat de guvern. Veniturile totale ale AVAS sunt estimate la 4.541 mld. lei, din care 1.100 mld. lei vor proveni din valorificarea activelor bancare, iar restul din activitatea de privatizare si administrare a participatiilor statului. Miruna Lebedencu

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO