Eveniment

Apar cifrele hade ale solutiei finale - Deznodamant dramatic in negocierea cu FMI: nu creste doar TVA, ci si cota unica. Vom rezista?

04.05.2010, 23:09 45

Spirala scenariilor mult-negate de majorare a impozitelor aculminat ieri cu o varianta de-a dreptul dramatica, atat pentruafaceri, cat si pentru oamenii de rand: TVA creste de la 19% la24/25%, iar cota unica urca de la 16% la 20%.

Acestea au fost cifrele-soc cu care piata a fost alimentatadupa-amiaza, in urma unor noi runde de discutii intre autoritati siFMI.

Daca asupra cifrelor pot exista dubii, perspectiva cresterii inparalel a TVA si a cotei unice tinde sa devina certa, aceasta fiindconditia pentru ca FMI sa accepte majorarea deficitului bugetar dela 5,9% la 6,9% in contextul unei performante slabe aeconomiei.

Urechile publicului s-au obisnuit de peste un an cu ideeacresterii TVA, mai ales ca au facut-o si vecinii din Ungaria, insamajorarea puternica a impozitului pe profit si a celui pe venit arfi o adevarata lovitura pentru business si nivelul de trai.

"Blandetea" FMI de anul trecut s-a transformat in "somatie" laadresa Guvernului: "Aveti o gaura mare in buget, cum o umpleticredibil?". Iar Executivul a intrat si in criza de idei si de timp,pentru ca nu-si poate permite sa lase misiunea FMI sa paraseascaBucurestiul fara o intelegere atat timp cat mai la sud, in Grecia,dezastrul pierderii credibilitatii externe a maturat o taraintreaga. FMI nu mai accepta "inovatii" de genul "impozit marit peQ7" si preseaza in directia majorarii de impozite, care ar aveaefecte cat de cat palpabile, chiar daca ar alimenta evaziunea si ararunca economia si mai adanc in recesiune.

Aseara, Guvernul ar fi trebuit sa faca o alegere, astazi urmandsa aiba loc intalnirea decisiva intre delegatia FMI si presedinteleTraian Basescu. Inca de ieri dimineata declaratiile ministruluifinantelor indicau un viraj amenintator: de la "nu majoramimpozitele principale" la "incercam sa nu modificam taxele".

Oficialii FMI au refuzat sa faca declaratii

Vladescu a venit si a plecat de mai multe ori de la Finante, anegat ideea majorarii TVA la 25%, insa a spus ca sunt in discutiemai multe variante. "Variantele noastre nu corespund cu cele de latelevizor." Spre finalul zilei nu a mai vrut sa comenteze: "Vetivedea masurile in scrisoarea suplimentara de intentie."

Ieri, mediul de business inca refuza sa creada in scenariulapocaliptic al dublei majorari de impozite, dupa ce Guvernul sipresedintele Basescu au tot dat asigurari ca nu se va ajunge intr-oasemenea situatie. "Dezastru" este cuvantul care tasneste pe buzeleantreprenorilor. Analistii bancari nici nu voiau sa se gandeasca lacalcule de impact, concluzia fiind ca potentialul de crestere aleconomiei va fi spulberat pe cativa ani daca cifrele vehiculate seconfirma. "Mi se pare o crestere foarte mare, care va afectadramatic afacerile cu atat mai mult cu cat nu este niciodatabine-venita o asemenea schimbare in cursul unui an financiar, caresa ia businessul pe nepregatite. Majorarea TVA nu era neaparatneasteptata avand in vedere ce s-a intamplat in tarile din jur,insa varianta vehiculata este foarte mare. Pe impozitele directe,cresterea chiar ar fi neasteptata si chiar nu-mi vine sa cred ca seva intampla anul acesta", a comentat Mihaela Mitroi, partener petaxe la PricewaterhouseCoopers, cea mai mare firma de consultantafiscala. Ea spune ca piata este din ce in ce mai ingrijorata dincauza zvonurilor care s-au acumulat. "Am primit multe telefoane dela clienti care ne intreaba ce se intampla."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO