Eveniment

Aprecierea leului a ajutat creşterea

Aprecierea leului a ajutat creşterea
15.05.2011, 23:50 393

Leul a câştigat circa 4% în faţaeuro pe parcursul primului trimestru, cursul coborând de la 4,28 la4,11 lei pentru un euro. Aprecierea moderată a cursului nu a lovitdirect în exporturi, care şi-au menţinut ritmurile înalte decreştere, dar a reuşit în schimb să reducă uşor efortul de plată aratelor la creditele în valută, ceea ce a însemnat că au rămas maimulţi bani pentru consum.

"Am avut rate de dobândă foartemici la lei şi un curs mai jos, care au ajutat probabil partea deconsum în primul trimestru. Nu neapărat prin creditele noi, pentrucă vânzările au fost slabe, dar clienţii au avut mai puţin deplătit la împrumuturile în derulare", spune Niculaie Chideşciuc,economistul-şef al ING. Circa două treimi din creditul pentrucompanii şi populaţie este în valută, preponderent în euro.

În primul trimestru leul acâştigat chiar mai mult în faţa dolarului, cursul coborând cuaproape 10%, până 2,9 lei pentru un dolar. Mişcarea nu a reuşitînsă să tempereze creşterea preţurilor la combustibili.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO