Eveniment

Aproape 1.000 de cadre medicale sunt infectate cu coronavirus, 13% din totalul pacienţilor confirmaţi. Suceava are jumătate dintre cazuri

Aproape 1.000 de cadre medicale sunt infectate cu...

Autor: Georgiana Mihalache

17.04.2020, 00:05 469

Situaţia este critică în Suceava, cu un sfert dintre pacienţii infectaţi din judeţ din rândul cadrelor medicale.

Numărul total de cadre medi­cale infectate cu noul corona­virus a ajuns la 981 de persoane, după ce câteva spitale, lăsate să se descurce singure în criza corona­virusului, au devenit ade­vărate focare de infecţie pentru personalul din linia întâi.

Lipsa de organizare de la conducerea unor spitale precum Suceava, Deva, Vrancea, a dus la haos în unităţile medicale, din care au lipsit echipamente de protecţie, medica­mente.

Ministerul Sănătăţii a reacţionat după ce situaţia a scăpat de sub control şi a instituit conducere militară în zonele menţionate.

Suceava este judeţul cel mai lovit în rândul cadrelor me­dicale infectate cu coronavirus, având 462 de medici, asistente şi infirmiere confirmate cu noul virus. Din totalul de 1.900 de pacienţi la nivelul judeţului, cadrele medicale infectate reprezintă 24%, dublu faţă de media la nivelul ţării.

Următoarea zonă afectată este Bucu­reştiul, cu 131 de cadre medicale cu noul virus, ceea ce duce procentul personalului din spitale la 15% din totalul de 866 de pacienţi infectaţi la nivelul Capitalei.

Vrancea, Arad şi Hunedoara sunt alte judeţe în care numărul de cazuri de infecţie în rândul personalului medical este ridicat. În total, 32 de judeţe sunt afectate la nivelul spitalelor, având medici şi asistente infectaţi.

ZF a scris de mai bine de două săptămâni că autorităţile responsabile - Ministerul Sănătăţii, Ministerul Afacerilor Interne, prin direcţiile şi instituţiile din subordine, trebuie să apere linia întâi - medicii şi asistentele care se luptă cu virusul, dar care se plâng că le lipsesc materialele de protecţie. ZF a scris despre lipsa unei centralizări a nevoii spitalelor realizate din timp, astfel încât resursele să poată fi alocate acolo unde este nevoie.

De asemenea, ZF a scris despre necesitatea testării pacienţilor şi medicilor din spitale, pentru a limita răspândirea virusului. Ieri, la aproape două luni de la primul caz de coronavirus în România, Ministerul Sănătăţii a aprobat noi criterii de testare, care includ pacienţii cu boli grave, dar şi personalul medical care ia contact direct cu un caz confirmat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO