Eveniment

Aproape 1,2 milioane de ucraineni au trecut graniţa în România de la începutul războiului din Ucraina, însă numai 7% dintre ei au şi rămas în ţară. Aproximativ 81.000 dintre ucrainenii care intrat în România de la începutul războiului sunt în continuare în ţară

Aproape 1,2 milioane de ucraineni au trecut graniţa în...

Autor: Ramona Cornea

20.06.2022, 09:00 823

Dintre aceştia, circa 36.000 au un permis de şedere temporară. Cei mai mulţi au cerut şedere temporară în Bucureşti şi în Constanţa Aproape 550 dintre ucrainenii care au rămas în România şi-au găsit un loc de muncă şi lucrează în industrii precum cea de cablaje auto, în industria auto, în construcţii sau în HoReCa.

Aproape 1,2 milioane de ucraineni au trecut graniţa în România de la începutul războiului din Ucraina, însă numai 7% dintre ei au şi rămas în ţară, conform calculelor ZF bazate pe date primite de la Poliţia de Frontieră.

„De la declanşarea acestei crize, 24 februarie 2022, până la data de

9 iunie 2022, ora 24.00, prin punctele de trecere a frontierei de la nivelul întregii ţări au intrat în România 1.161.655 de cetăţeni ucraineni. În acelaşi interval de referinţă, la nivel naţional, au ieşit din ţara noastră 1.080.474 de cetăţeni ucraineni“, a transmis Poliţia de Frontieră, la solicitarea Ziarului Financiar.

Astfel, diferenţa dintre numărul ucrainenilor care au intrat în ţară şi numărul celor care au ieşit arată că 81.181 dintre ucrainenii care intrat în România de la începutul războiului sunt în continuare în ţară.

„Precizăm că aceste date statistice se află în dinamică şi vizează numărul de treceri la frontieră, o persoană având posibilitatea să efectueze mai multe deplasări prin punctele de trecere a frontierei în intervalul de timp respectiv“, a adăugat Poliţia de Frontieră.

Dintre ucrainenii care au rămas în România, puţin peste 36.000 au şi un permis de şedere temporară. „În perioada 18 martie – 7 iunie 2022 au fost eliberate 36.045 de permise de şedere pentru protecţie temporară pentru cetăţeni ucraineni“, arată datele trimise de Inspectoratul General pentru Imigrări, la solicitarea Ziarului Financiar.

Cele mai multe permise de şedere temporară pentru ucraineni au fost eliberate în Bucureşti – 11.735, Constanţa – 2.576 şi Galaţi – 2.353.

Puţin peste 890 dintre ucrainenii care au rămas în România s-au înre­gistrat în evidenţele Agenţiei Naţio­nale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) pentru a fi ajutaţi să intre pe piaţa muncii din România. Dintre aceştia, 546 sunt nou angajaţi pe piaţa muncii prin intermediul ANOFM.

Cei care şi-au găsit un loc de muncă şi lucrează în industrii precum cea de cablaje auto, în industria auto, în construcţii sau în HoReCa.

„Meseriile cetăţenilor ucraineni ocupaţi sunt: confecţioneri cablaje auto, specialişti în industria auto, con­fec­ţioneri în industria textilă, mun­ci­tori în domeniul construcţiilor, vio­lo­nist, şofer, meserii din industria HoReCa, reprezentanţi comerciali, pes­cari, cofetar, pedagogi, mecanici auto, IT, patiseri, ambalatori, bucătari, ope­ratori de prelucrare date, frizeri, mani­chiuriste, cosmeticiene, îngrijitori de spaţii verzi, manipulant marfă, mun­ci­tori în industria alimentară, ne­ca­li­fi­caţi în domeniul electricităţii, ne­ca­lificaţi în întreţinerea drumurilor, chi­mist în industria textilă, lucrător în do­meniul vânzărilor auto, operator ma­şini, lucrător social, translatori, mun­ci­tori în industria de aeronave, teh­ni­cian den­tar, inginer, arhitect ma­na­ger, in­giner proiectant, muncitor ne­ca­lificat în turnarea metalelor ne­fe­roase, in­gi­ner nave, director de vân­ză­ri, con­tro­lor de calitate, operatori mase plas­tice, părinte social, maca­ra­giu pe ma­carale plutitoare, agent navă şi fo­tograf“, după cum arată datele de la ANOFM.

Cei mai mulţi cetăţeni ucraineni refugiaţi înregistraţi în evidenţele ANOFM au fost în judeţele: Arad (104), Bihor (80), Suceava (74), Bucureşti (70), Bistriţa-Năsăud (67) şi Timiş (63).

Circa 288 de companii din România au pus la bătaie 4.214 de locuri de muncă pentru refugiaţii ucraineni.

Principalele domenii de activitate pentru locurile de muncă vacante declarate de angajatori sunt: HoReCa (restaurante), fabricarea de echipamente electrice şi electronice pentru autovehicule; fabricarea de articole de îmbrăcăminte, fabricarea de mobilă; fabricarea altor fire şi cabluri electrice şi electronice şi fabricarea încălţămintei.

Companiile din aceste sectoare de activitate caută muncitori necalificaţi, ambalator manual, confecţioner-asamblor de articole textile, lucrător în bucătărie, ajutor de ospătar şi altele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO