Eveniment

Aproape 10.000 dintre refugiaţii din Ucraina care au rămas în România sunt studenţi. Numărul total al celor care au rămas în România se ridică la 80.000

Aproape 10.000 dintre refugiaţii din Ucraina care au...

Autor: Cosmin Pirv

08.03.2022, 21:03 307

Aproape 10.000 dintre cei 80.000 de refugiaţi din Ucraina care au rămas în România sunt studenţi, iar România a luat măsuri pentru ca aceştia să îşi poată continua studiile, a declarat Sorin Cîmpeanu la reuniunea miniştrilor învăţământului superior şi cercetării din UE.

Ministrul Sorin Cîmpeanu a spus că România a primit pe teritoriul său, până în acest moment, mai mult de 300.000 de refugiaţi. 80 000 dintre aceştia au rămas pe teritoriul României, iar aproape 10.000 dintre refugiaţi sunt studenţi. Conform ministrului, România a luat măsuri astfel încât aceştia să îşi poate continua studiile în universităţile din România.

„Am creat cadrul legal pentru ca universităţile româneşti sa poată analiza şi aviza înmatricularea solicitanţilor în orice moment, nu numai la început de an universitar sau de semestru, conform regulilor obişnuite. În plus, foarte important – consider - refugiaţii cu cetăţenie ucraineană beneficiază de finanţarea procesului educaţional de la bugetul de stat al României. Studenţii care nu pot prezenta acte de studii pot fi înmatriculaţi de universităţile româneşti pe baza evaluărilor proprii şi a unei declaraţii pe propria răspundere a solicitantului, urmând ca aceştia să facă dovada parcursului academic anterior, până la finalizarea studiilor universitare”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Acesta a mai spus că universităţile româneşti sunt gata să primească cadre didactice ucrainene pentru a preda şi continua activitatea de cercetare în România. În actualul context, proiectele de mobilităţi Erasmus au fost adaptate noilor condiţii, studenţii ucrainieni beneficiind de prelungirea duratei mobilitate în universităţile româneşti, a adăugat ministrul.

Sorin Cîmpeanu a mai spus la reuniunea miniştrilor învăţământului superior şi cercetării din UE cu tema „Coordonarea politicii UE de cooperare internaţională în materie de cercetare, inovare şi învăţământ superior”, care s-a desfăşurat la Marsilia, că, în acest context, este şi mai mare nevoie de o coordonare a politicii UE de cooperare internaţională în materie de cercetare, inovare şi învăţământ superior.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO