Eveniment

Aproape 2.100 de euro, salariul mediu al sefilor din banci si asigurari

Aproape 2.100 de euro, salariul mediu al sefilor din banci si asigurari
23.04.2009, 00:00 81

Managerii din banci si asigurari erau in luna octombrie a anului trecut cel mai bine platiti din economie, cu un salariu mediu brut lunar de 2.095 de euro, de aproape patru ori mai mare decat castigul lunar al sefilor de hoteluri sau restaurante, conform unui studiu privind structura salariilor facut de Institutul National de Statistica (INS).
La polul opus, managerii din turism au raportat in octombrie un salariu mediu brut lunar de 500 de euro.
Acesta este singurul studiu oficial de pe piata despre salariile managerilor care lucreaza cu date colectate de la 22.000 de unitati economico-sociale. In general, stu­diile salariale sunt realizate de firme de consultanta in HR, care cer mii de euro pentru varianta integrala a studiului.
In topul castigurilor la nivel executiv se afla si managerii din IT&C - cu 1.750 de euro pe luna, urmati de cei din administratia publica - 1.410 euro si cei din sanatate - 1.313 euro.
Salariile in lei ale managerilor din toate domeniile au inregistrat cresteri in octombrie 2008 comparativ cu aceeasi luna din 2007. Cel mai puternic avans
l-au inregistrat salariile managerilor din comert, industrie si sanatate.
„Prin sectorul bancar trece totul si este cumva firesc ca managerii din industria financiara sa fie in topul castigurilor. Pe de alta parte, industria hotelurilor si a restaurantelor nu are valoare adaugata atat de mare si este si puternic afectata de sezonalitate. Luna octombrie este o luna moarta pentru turism", spune Mihaela Damian, managing partner al Stanton Chase, una din cele mai mari companii de executive search de pe piata. Ea precizeaza ca salariul net al unui general manager din industria bunurilor de larg consum ajunge pana la 10.000 de euro net lunar, in timp in zona industriala, un executiv castiga in jur de 8.000 de euro.
Anul trecut, salariul unui sef de sucursala de banca ajungea la 2.000 de euro net, in timp ce presedintii marilor institutii financiar-bancare de pe piata castiga pana la 40.000 de euro lunar.
Angajatii din banci au fost aproape traditional cel mai bine platiti din economie ani la rand, insa au pierdut in ultimele luni suprematia in fata pilotilor, iar in februarie au coborat in premiera pe pozitia a treia cu un salariu mediu net de 2.936 de lei (690 de euro).

80.000 de salariati in plus
Numarul salariatilor din economie a ajuns in luna octombrie a anului trecut la 4,82 milioane de oameni, cu circa 80.000 mai multi decat in octombrie 2007, cand efectivul salariatilor era de 4,74 milioane de persoane. Castigul salarial me­diu brut realizat de salariatii care, in luna octombrie 2008, au lucrat cel putin 23 de zile, cu program com­plet, a fost de 1.806 lei, femeile castigand in medie cu 7,3% mai putin decat barbatii. Astfel, barbatii au avut un castig salarial mediu brut de 1.868 de lei (507 euro), in timp ce femeile au castigat 1.732 de lei (470 de euro).

Salariul mediu brut a urcat cu 23%
Potrivit INS, salariul mediu brut de baza in octombrie anul trecut a fost de 1.386 de lei (376 de euro) pentru salariatii care au lucrat 23 de zile, cu program complet, iar salariul mediu brut rea­lizat de 1.694 de lei (460 de euro).
Comparativ cu anul precedent, salariul mediu brut de baza a crescut cu 23,1%, iar cel brut realizat cu 21,8%. Salariul mediu brut realizat cuprinde, pe langa salariul de baza, si o parte variabila compusa din prime si sporuri acordate ca procentaj din salariu sau in suma fixa. Analiza pe baza raportului intre salariul mediu brut de baza si salariul realizat arata ca cele mai mari sporuri se gasesc in industria extractiva (41,7%), sanatate (39,3%), energie (32,3%).
Barbatilor le revin castiguri salariale medii superioare femeilor in majoritatea activitatilor economice, cele mai mari diferente regasindu-se in industria prelucratoare (32,9%), intermedieri financiare si asigurari (31,3%) si comert (25,6%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO