Eveniment

Aproape 90% din firme se confrunta cu scaderea vanzarilor

01.04.2009, 00:00 209

Aproape 90% din managerii romani spun ca se confrunta cu scaderi ale comenzilor si vanzarilor, in timp ce 83% au dificultati in procesul de incasare a facturilor, conform unui studiu realizat de compania de consultanta Roland Berger Strategy Consultants in Europa Centrala si de Est.

Pe locul al treilea in topul consecintelor directe ale crizei, aproape 60% din managerii din Romania au mentionat problemele de finantare.
Cu aceeasi problema se confrunta si 66% din directorii din Croatia si 60% din cei din Ungaria. In plus, 56% din repondentii romani au precizat ca se confrunta si cu falimente ale clientilor, fata de 50% in Republica Ceha.
In ceea ce priveste rezultatele companiilor pe care le conduc, 65% din managerii din Polonia se asteapta sa termine anul fara cresteri sau chiar cu scaderi ale cifrei de afaceri, in timp ce romanii si croatii raman optimisti, 58%, respectiv 42% asteptand usoare cresteri de 0-5%.
La polul opus, 82% din managerii rusi si 68% din cei ucraineni asteapta o scadere a cifrei de afaceri cu mai mult de 10%.
Studiul a mai aratat ca firmele au raspuns rapid la criza, reducandu-si cheltuielile, revizuindu-si negativ bugetele. Astfel, 89% dintre managerii romani si-au revizuit bugetele si 78% au initiat masuri de reducere a costurilor, iar patru din zece manageri spun ca nu vor renunta la investitii.
La studiu au participat peste 300 de manageri din 8 tari din regiune, dintr-o gama variata de industrii.
Salariile directorilor nu scad
Lipsa expertilor de pe piata muncii va forta companiile din Romania sa nu reduca in acest an salariile directorilor, in ciuda crizei financiare, releva un studiu realizat de Ernst & Young. „Diminuarea preturilor actiunilor si volatilitatea burselor au determinat consiliile de administratie si actionarii sa reflecte asupra efectelor care se vor resimti la nivelul pachetelor de remunerare a directorilor executivi, pachete care au fost concepute in perioade de crestere economica accelerata. In pofida recesiunii, companiile din Romania pot fi supuse presiunii de a gestiona aceste aranjamente intr-un mediu caracterizat de lipsa de experti pe piata fortei de munca", spun consultantii E&Y. Per ansamblu, studiul indica o moderare a tendintei de crestere a salariilor si este foarte probabil ca statisticile finale pe 2009 sa indice stagnarea salariilor sau doar o crestere modesta a acestora. Cercetarea a fost realizata in februarie pe 24 de companii - circa 40% din esantion reprezentand companiile foarte mari, cu peste 1.000 de angajati si peste 100 mil. euro cifra de afaceri. Miruna Lebedencu

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO