Eveniment

Aproape jumătate din familiile din România trăiesc în una sau două camere. 40% din familiile cu trei persoane trăiesc în maximum două camere

Doar 15% dintre locuinţe sunt construite după anul 2000

Doar 15% dintre locuinţe sunt construite după anul 2000

Autor: Liviu Popescu

13.01.2016, 00:05 346
Aproape jumătate din familiile româneşti (46%) trăiesc în una sau două camere, iar în oraşe ponderea creşte chiar la 57%, potrivit unui studiu de piaţă realizat de BCR Locuinţe, una dintre cele două bănci din sistem care activează în domeniul de economisire-creditare.

Aproximativ 40% din familiile cu trei persoane trăiesc în maximum două camere, 32% din familiile cu patru persoane îşi duc traiul într-o locuinţă cu maximum două camere. În cazul familiilor cu cinci persoane, procentajul este de 20% şi tot 20% şi în cazul celor formate din şase persoane.

„Ne oprim un moment şi încercăm să ne imaginăm traiul zilnic al unei familii de patru sau şase persoane într-un apartament de două camere: cum se odihnesc aceşti oameni? Cum mănâncă? Ce posibilităţi de intimitate există? Unde îşi ţin lucrurile? Unde se pregătesc pentru şcoală sau pentru muncă? Cum gestionează preferinţele divergente? Cum e atmosfera generală? În mod curios, tema densităţii excesive în locuinţele româneşti lipseşte din discuţiile publice şi nu pare să preocupe pe nimeni, în afară de locatarii în cauză“, a declarat doctor Petre Datculescu, directorul IRSOP (Institutul Român de Sondare a Opiniei Publice).

Din totalul gospodăriilor, o treime nu au grup sanitar, nici măcar la oraşe (8,5%), iar tot atâtea nu sunt prevăzute cu baie/duş.

Doar 15% dintre locuinţe sunt construite după anul 2000, iar în perioada 2000-2002 s-au construit aproximativ 197.500 de locuinţe, cererea actuală fiind de un milion de locuinţe noi numai în mediul urban.

În portofoliul BCR Locuinţe există aproximativ 386.000 de contracte de economisire-creditare, cu o valoare a contractelor încheiate de 2,5 mld. lei. Portofoliul de credite acordate de BCR Locuinţe a crescut cu 16%, depăşind 176 mil. lei. BCR Locuinţe are un sold al depozitelor de circa 2,6 mld. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO