Eveniment

Aproape o jumătate de milion de oameni din Odesa au rămas fără curent electric după un "accident semnificativ" la o centrală

Aproape o jumătate de milion de oameni din Odesa au...

Autor: Dorin Oancea

04.02.2023, 19:55 131

Un "accident semnificativ" a dus la întreruperi de energie electrică pe scară largă pentru oraşul Odesa din sudul Ucrainei, unde infrastructura a fost lovită de loviturile ruseşti, potrivit premierului ucrainean Denys Shmyhal, citat de CNN.

"Un accident tehnologic a avut loc astăzi în Odesa la una dintre substaţiile de înaltă tensiune care au fost avariate în mod repetat după atacul rusesc anterior", a declarat Shmyhal într-o postare pe Facebook.

Aproape 500.000 de persoane au rămas fără curent electric în urma acestui "accident grav", potrivit unui oficial local. Maksym Marchenko, şeful administraţiei militare din regiunea Odesa, a declarat pe canalul său oficial Telegram că "toate serviciile şi instalaţiile sunt implicate".

"Pagubele sunt complexe şi foarte grave, aşa că este prea devreme pentru a da previziuni calitative privind finalizarea reparaţiilor", a declarat Marchenko, adăugând că alimentarea cu căldură, canalizare şi apă funcţionează normal.

Generatoare vor fi livrate în regiunea Odesa în termen de 24 de ore, potrivit lui Marchenko. De asemenea, guvernul va transporta în oraş o centrală electrică cu turbină cu gaz donată de Statele Unite.

Având în vedere situaţia, guvernul ucrainean s-a reunit sâmbătă pentru o şedinţă de urgenţă şi a decis să formeze un comandament axat pe protejarea aprovizionării cu energie a ţării, potrivit lui Shmyhal.

Shmyhal a subliniat că "principala sarcină" a guvernului este acum de a "revigora infrastructura critică şi clădirile cu mai multe apartamente" din Odesa, adăugând că încălzirea acestor clădiri depinde de alimentarea cu energie electrică.

Ministrul ucrainean al energiei şi şeful companiei de utilităţi Ukrenergo s-au îndreptat amândoi spre oraş pentru a ajuta la refacerea infrastructurii energetice, a adăugat Shmyhal.

Staţiile care oferă adăposturi de urgenţă vor rămâne deschise 24 de ore pe zi pentru a-i ajuta pe cei afectaţi din Odesa, a precizat premierul.

Aceasta nu este prima dată când Odesa este afectată de pene de curent de urgenţă. Recent, pe 26 ianuarie, au fost întreruperi de urgenţă în oraş după ce forţele ruseşti au continuat să lovească instalaţiile energetice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO