Eveniment

Aproape toate statele membre ale UE au crescut salariile minime pe economie în 2023 din cauza inflaţiei. România a avut a patra cea mai mare creştere

Aproape toate statele membre ale UE au crescut salariile...

Autor: Ramona Cornea

28.01.2023, 17:31 3580

Creşterile salariului minim pe economie au variat de la peste 20% în Germania şi Letonia la peste 5% în Franţa, Luxemburg şi Malta Singurele ţări în care salariul minim pe economie nu a crescut în ianuarie 2023 sunt Spania şi Cipru Cele mai mari salarii minime brute din UE sunt în Luxemburg, Germania şi Belgia. Cele mai mici sunt în România, Ungaria şi Bulgaria Creşterea medie a salariului minim pe economie în 2023 este de 11%, mai mult decât dublu faţă de 5% din anul precedent.

Aproape toate statele membre ale UE au crescut salariile minime pe economie în 2023 din cauza inflaţiei, arată datele de la Fundaţia Europeană pentru Îmbunătăţirea Condiţiilor de Muncă şi Viaţă (Eurofound).

Stabilirea salariului minim a avut loc în umbra nivelurilor ridicate ale ratei inflaţiei, care au lovit puternic statele membre ale UE în 2022. Pentru a proteja câştigurile celor mai slab plătiţi angajaţi, majoritatea guvernelor au mărit salariile minime într-o măsură mult mai mare decât în anii anteriori.

Directorul executiv al Eurofound, Ivailo Kalfin, a subliniat că presiunile inflaţiei sunt resimţite de salariaţii cu venituri mici.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO