Eveniment

Aproximativ 1.500 de arădeni, la un marş şi un miting de susţinere a familiei Bodnariu

Aproximativ 1.500 de arădeni, la un marş şi un miting...

Autor: Marian Buga, Adina Oşan

16.01.2016, 14:56 99

În urma unor apeluri lansate pe reţelele de socializare, peste 1.500 de arădeni s-au adunat, sâmbătă, pe strada pietonală Meţianu, de unde au plecat într-un marş pe Bulevardul Revoluţiei, până în faţa Primăriei, îngreunând circulaţia rutieră.

Manifestanţii au fost însoţiţi de o fanfară, ei oprindu-se pentru câteva zeci de minute şi în Piaţa Revoluţiei.

La acţiune a fost prezent şi primarul oraşului, Gheorghe Falcă, el spunând că este alături de familia Bodnariu, căreia autorităţile norvegiene i-au luat copiii.

Organizatorii i-au solicitat preşedintelui Klaus Iohannis să intervină pentru a soluţiona problema, iar participanţii au purtat şi pancarte cu mesaje adresate preşedintelui.

Acţiunea din Arad a durat două ore şi a fost autorizată, fiind supravegheată de către jandarmi şi poliţişti.

Copiii familiei românului Marius Bodnariu, inginer IT, şi ai soţiei sale norvegiene Ruth, asistentă medicală, au fost luaţi de la părinţi de Serviciul de protecţie a copilului din Norvegia, Barnevernet, în noiembrie, după ce cele două fete, cele mai mari din familie, ar fi spus că primesc corecţii fizice de la părinţi. De asemenea, părinţii ar fi suspectaţi de îndoctrinarea religioasă a copiilor. Cei cinci copii au fost plasaţi în trei familii-surogat, iar de curând a fost deschisă procedura adopţiei internaţionale pentru ei, potrivit reprezentanţilor familiei.

Ambasadorul României la Oslo, Adrian Gabriel Davidoiu, consulul ambasadei, Mihai Oprescu şi un expert trimis din centrala MAE au avut o întâlnire cu familia Bodnariu şi cu avocatul acesteia, anunţa, marţi, MAE, care preciza că minorii vor putea fi vizitaţi de consul.

Diplomaţii români au avut o serie de întâlniri pe tema cazului familiei Bodnariu, inclusiv cu reprezentanţi ai Ministerului norvegian de Externe şi ai Ministerul Copiilor, Egalităţii şi Incluziunii Sociale din Norvegia, dar şi cu familia.

Partea norvegiană a dat asigurări că există "garanţii proceasule pentru părinţi" şi a reiterat faptul că ancheta Barnevernet nu a pus în discuţie aspecte de natură religioasă, fapt confirmat şi de familie.

Tot marţi, preşedintele Klaus Iohannis afirma, pe Facebook, că urmăreşte cu atenţie cazul familiei Bodnariu şi că susţine eforturile autorităţilor române şi ale Guvernului de a asigura respectarea drepturilor omului pentru cetăţenii români, oriunde s-ar afla ei.

De asemenea, o delegaţie formată din membri ai Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor - Maria Grecea, Ovidiu Iane, Aurelian Mihai şi preşedintele Comisiei, Mircea Lubanovici, va face o vizită de trei zile în Norvegia, în perioada 19 – 22 ianuarie. Miercuri, 20 ianuarie, deputaţii vor merge la familia Bodnariu, a anunţat joi deputatul liberal Mircea Dolha, într-o conferinţă de presă.

În ultimele săptămâni, mii de persoane au protestat în ţară, dar şi faţa ambasadelor Norvegiei din Statele Unite, Canada, Irlanda, Spania, Marea Britanie şi Danemarca, în semn de susţinere a familiei Bodnariu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO