Eveniment

Aproximativ 300 de persoane protestează la Bucureşti faţă de aplicarea ACTA

Aproximativ 300 de persoane protestează la Universitate faţă de aplicarea ACTA

Foto: AFP

Autor: Mediafax

11.02.2012, 19:05 966

Aproximativ 300 de persoane protestează faţă de Tratatului Comercial Anti-Contrafacere (ACTA), sâmbătă seară, în Piaţa Universităţii din Bucureşti, manifestanţii cerând ca acest tratat să nu intre în vigoare pentru că "ameninţă" viaţa privată.

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Bucureşti, Georgian Enache, a declarat că aproximativ 300 de persoane s-au adunat în zona fântânii de la Universitate, pentru a protesta faţă de ACTA.

În paralel cu acest protest se desfăşoară şi cel contra clasei politice, aproximativ 50 de persoane manifestând în faţa Teatrului Naţional, potrivit lui Georgian Enache.

Protestele nu sunt autorizate.

Manifestări contra ACTA au loc şi la Cluj-Napoca, unde sunt 1000 de protestatari şi la Oradea, unde 60 de oamni cer ca Tratatul Comercial Anti-Contrafacere (ACTA) să nu fie aplicat.

Pe reţelele de socializare au fost programate pentru sâmbătă manifestaţii de amploare la nivel european împotriva acordului privind pirateria pe Internet, ACTA.

Reprezentanţi din 22 de state membre UE şi Uniunea Europeană au semnat, la sfârşitul lui ianuarie, la Tokyo, Tratatul Comercial Anti-Contrafacere (ACTA), care nu va putea intra însă în vigoare fără aproarea Parlamentului European. Scopul acordului (între UE, SUA, Australia, Canada, Japonia, Mexic, Maroc, Noua Zeelandă, Singapore, Coreea de Sud şi Elveţia) este, potrivit PE, acela de a consolida respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, inclusiv online, şi de a combate contrafacerea şi pirateria pentru bunuri precum haine de lux, muzică şi filme.

Statele semnatare ale ACTA vor trebui să aplice "sancţiuni juridice eficace" în cazul distribuirii, importului, radiodifuzării sau televizării, distribuirii unor opere, interpretări sau fonograme ştiind că informaţiile privind regimul drepturilor de autor în format electronic au fost eliminate.

ACTA prevede că "pentru a proteja informaţiile privind regimul drepturilor în format electronic, fiecare parte prevede protecţie juridică corespunzătoare şi sancţiuni juridice eficace împotriva oricărei persoane care săvârşeşte una din următoarele fapte cu ştiinţă şi fără autorizaţie sau, în cazul sancţiunilor civile, având motive întemeiate de a crede că această faptă va determina, va permite, va facilita sau va disimula o încălcare a unui drept de autor sau a unor drepturi conexe: eliminarea sau modificarea oricărei informaţii privind regimul drepturilor în format electronic; distribuirea, importul în vederea distribuirii, radiodifuzarea sau televizarea, comunicarea către public sau punerea la dispoziţia publicului a unor opere, interpretări, execuţii sau fonograme, ştiind că informaţiile privind regimul drepturilor în format electronic au fost eliminate sau modificate fără autorizaţie".

Fiecare parte semnatară a Acordului comercial de combatere a contrafacerii (ACTA) se asigură că legislaţia sa cuprinde proceduri de aplicare a legii, care să permită o acţiune eficace împotriva oricărui act de încălcare a drepturilor de proprietate intelectuală, care are loc în mediul digital, inclusiv măsuri de remediere eficiente destinate să prevină orice încălcare şi măsuri de remediere care să constituie un mijloc de descurajare a oricărei încălcări ulterioare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO