Eveniment

Aproximativ 400 de lei, bugetul minim pentru masa de Paşte

Aproximativ 400 de lei, bugetul minim pentru masa de Paşte

Autor: Aurelia Alexa

10.04.2015, 00:02 87

Pregătirea mesei pentru Paşte de anul acesta necesită un buget minim de aproximativ 400 de lei dacă produsele sunt cumpărate de la hipermarket şi gătite acasă, însă bugetul se poate mări şi de aproape trei ori, depăşind 1.000 de lei, în cazul în care mâncarea este livrată gata de firme de catering. O masă tradiţională de Paşte, care conţine borş de miel, drob, aperitive, friptură de miel, ouă vopsite, sarmale, pască, cozonac, băuturi alcoolice şi răcoritoare costă în jur de 400 de lei dacă ingredientele necesare sunt cumpărate şi gătite în casă. Astfel, carnea de miel poate fi cumpărată din pieţe cu sume cuprinse între 21 şi 26 de lei pe kilogram, ca şi anul trecut. În acelaşi timp, o pungă de un kilogram cu organe şi prapur pentru drob costă între 21 şi 25 de lei. În schimb, kilogramul de drob gata preparat şi ambalat în caserole porneşte de la 16 lei şi poate ajunge şi până la 75 de lei. Astfel, cel mai scump drob este comercializat de producătorii care vând produse tradiţionale. Un kilogram de drob din pui costă

65 de lei, iar cel din curcan 75 de lei. Pentru aperitiv, 100 de grame de muşchi file costă 3,12 lei, aceeaşi cantitate de şuncă de porc costă aproximativ 3 lei, 100 de grame de telemea de vacă poate fi cumpărată cu 2,15 lei, caşcavalul cu 2,49 lei 100 de grame, iar un baton de salam de Sibiu costă între 32 şi 37 de lei. De asemenea, un kilogram de roşii costă în jur de 7 lei, castraveţii - între doi şi patru lei bucata, iar legătura de ceapă verde poate fi achiziţionată cu un leu. Un carton cu zece ouă costă 7 lei, iar vopseaua între 1,7 şi 4 lei un plic.  De pe masa de Paşte nu pot lipsi pasca şi cozonacul. Astfel, cozonacul poate fi achiţionat cu preţuri cuprinse între 4 lei şi 40 de lei, iar pasca între 10 şi 25 de lei. 

GERARD BAKER la Gala ZF 2024 (Editor global, The Wall Street Journal)