Eveniment

Ar putea deveni vaccinarea „obligatorie“? Preşedintele Iohannis spune „nu“, dar unii ar putea să nu mai ajungă la birou fără dovada că sunt vaccinaţi

Klaus Iohannis, preşedintele României, declaraţii contradictorii: 

24 iunie 2021: „Noi, practic, am oprit pandemia.“

9 iulie 2021: „Eu îmi doresc foarte mult ca românii să înţeleagă că pandemia nu s-a terminat“.

Klaus Iohannis, preşedintele României, declaraţii contradictorii: 24 iunie 2021: „Noi, practic, am oprit pandemia.“ 9 iulie 2021: „Eu îmi doresc foarte mult ca românii să înţeleagă că pandemia nu s-a terminat“.

Autor: Georgiana Mihalache, Iulian Anghel

17.07.2021, 10:01 10091

Canada nu-i mai primeşte la graniţă pe turiştii nevaccinaţi ♦ Franţa pregăteşte o lege care să oblige personalul medical să se vaccineze ♦ În Rusia, vaccinarea nu este obligatorie, dar, dacă eşti funcţionar care lucrează cu publicul, poţi fi invitat să-ţi cauţi un alt job dacă nu eşti vaccinat ♦ În România se pregăteşte o normă prin care personalul medical care nu s-a vaccinat îşi va plăti din propriul buzunar testele periodice anti-COVID-19.

Vaccinarea ar putea deveni „obligatorie“, fără ca această „obli­gaţie“ să fie trecută în vreun act oficial. Cine a par­ticipat la meciurile pentru Cam­pionatul European desfăşurate la Bucureşti ar putea depune mărturie despre ce înseamnă asta. Deja, chiar în România, sunt multe evenimente la care nu poţi participa dacă nu eşti vaccinat. Va veni vremea în care în aeroporturi sau la graniţă ţi se va cere do­vada vaccinării complete. Comisia Eu­ropeană a intuit, sau poate chiar a sprijinit asta, de aceea a fost inventat „paşaportul de sănătate“. Canada a anunţat deja o astfel de decizie: nu intri în ţară dacă nu eşti vaccinat. Jocurile Olimpice de la Tokio, care încep curând, nu vor primi spectatori pe stadioane.

Valul 4 al pandemiei este aşteptat după sezonul estival.  În România, deocamdată, plajele sunt pline, iar „varianta Delta“ a virusului exultă.

„Nu m-am vaccinat şi nici nu am intenţia să o fac. Oricum, mergem în vacanţă la bulgari, iar acolo nu-ţi tre­buie nicio dovadă de vaccinare“, spune fri­zeriţa mea, la care merg de 10 ani şi al cărei mic cabinet se află 100 de metri de Piaţa Obor. În Piaţa Obor s-a deschis de câteva săptămâni un centru de vaccinare. Au trecut vremurile în care trebuia să te înscrii pe platformă sau pe listele de aşteptare pentru vaccin. Acum cine vrea se poate vaccina doar completând acel formular iniţial pe care l-au completat toţi cei care s-au vaccinat. Însă la centrul de care vorbesc nu este mai nimeni. Medic şi asistente se uită, de pe nişte scaune de plastic plasate în faţa cen­trului, la oamenii care cară plase grele cu legume. Se uită în gol şi trag lung din ţigară. Doi poliţişti locali pierd şi ei vremea pe acolo toropiţi de căldură.

Acum cine-i de vină? Desigur că peste tot în lume, pe măsură ce pandemia pare că trece, oamenii se culcă pe o ureche. Dar politicienii, cei care ţin destinul ţărilor lor în mână, ce au făcut?

Preşedintele Klaus Iohannis a avut două poziţii contrare la nivel de declaraţii în decurs de două săptămâni. Dacă la finalul lunii iunie spunea că este mulţumit de cum merg lucrurile în ceea ce priveşte campania de vaccinare, anunţând chiar că „am oprit pandemia“, preşedintele şi-a revizuit poziţia în cele mai recente declaraţii de săptămâna trecută. „România este unul din statele cu grad mic de vaccinare şi prin asta automat suntem mai expuşi în faţa valului 4, care se vede că vine. Deja sunt state europene unde valul 4 se poate măsura. Eu îmi doresc foarte mult ca românii să înţeleagă că pandemia nu s-a terminat. Acum suntem într-o pauză de vară, dar pandemia vine cu noi şi noi mutaţii ale virusului“, a spus Klaus Iohannis vineri, 9 iulie.

Ce spunea Iohannis la 24 iunie? „Noi, practic, am oprit pandemia. Acum, însă, prin faptul că avem aşa puţine cazuri nu mai avem un interes foarte mare pentru vaccinare. Deci avem un succes care cumva se vede într-o reducere a dorinţei de vac­cinare“.

Iohannis a venit cu precizări privind o declaraţie făcută săptămâna trecută prin care a spus că vaccinarea trebuie „impusă“. Acest lucru a stârnit o polemică, în contextul în care în România vaccinarea cu orice tip de ser este voluntară, iar întrebarea care a apărut după intervenţia şefului statului a fost dacă urmează să fie obligatorie vaccinarea împotriva COVID-19.

Preşedintele spune că vaccinarea nu va fi obligatorie. Dar guvernul pregăteşte un ordin prin care personalul medical care nu s-a vaccinat îşi va plăti din propriul buzunar testele periodice pentru a depista dacă sunt infectaţi cu noul coronavirus. „Vaccinarea se impune, adică este de dorit, este importantă, este necesară. Nu, eu nu sunt adeptul vaccinării obligatorii. Noi de la început, de când spunem de diferite tipuri de vaccin, am spus că vaccinarea este voluntară şi aşa va rămâne, însă sunt de părere că este nevoie de mai multă vaccinare“, a completat Iohannis.

Ritmul de vaccinare a scăzut semnificativ în ultimele luni, în ciuda campaniei de vaccinare, a mara­toanelor organizate în mai multe oraşe şi a disponibilităţii vaccinurilor, atât în centrele deschise, cât şi la medicul de familie.

Astfel, doar 73 de oraşe şi localităţi din România au peste 30% populaţie vaccinată cu cel puţin o doză, adică circa 2% din totalul localităţilor din ţară, reiese din datele transmise vineri de Comitetul Naţional de Vaccinare. Peste jumătate dintre aceste localităţi cu grad mare de vaccinare sunt comune (42), iar restul sunt oraşe şi municipii. În ceea ce priveşte primul oraş din topul celor mai mari procente de persoane vaccinate, oraşul Borsec din Harghita are 43,8% din populaţie imunizată, urmat de Cluj-Napoca (43%). Bucureştiul are puţin peste 31% populaţie vaccinată. „Acoperirea vaccinală prezentată a fost realizată în funcţie de domiciliu“, au menţionat pentru ZF reprezentanţii comitetului de vaccinare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO