Eveniment

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), dr. Raed Arafat: Omicron va ajunge în România. Valul 5 ar putea fi de la Delta şi Omicron

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă...

Autor: Laura Buciu

03.12.2021, 22:53 4371

Tulpina Omicron va ajunge cu siguranţă în România, spune şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), dr. Raed Arafat. El a precizat că măsurile care se iau în prezent în majoritatea statelor sunt pentru a întârzia apariţia virusului.

Arafat a spus că încep să apară primele informaţii despre noua tulpină Omicron şi cu siguranţă ea o să apară şi în România.

„Tulpina Delta (…) după vară este predominantă. Iar Omicron este mult mai contagioasă decât tulpina Delta. Şi la acest moment toate măsurile pe care le iau ţările lumii, în general, sunt măsuri de întârziere pentru mai multe motive: să o studiem mai bine, să înţelegem impactul ei, să vedem dacă are efect vaccinul asupra ei sau nu, să vedem ce măsuri putem să luăm din punct de vedere al îmbunătăţirii vaccinurilor, dacă actualele vaccinuri nu au efect”, a declarant, vineri seara, la Digi 24, dr. Raed Arafat.

Date certe despre efectul Omicron în cazul persoanelor vaccinate vor fi disponibile după cel mult două săptămâni, a precizat Arafat.

„Am avut o dezbatere cu un coleg din SUA, un pneumolog. (…) Mai e nevoie de ceva timp, o săptămână – două, până se va înţelege exact efectul vaccinului, gravitatea bolii asupra celor vaccinaţi, gravitatea bolii asupra celor nevaccinaţi. la acest moment pare că persoanele vaccinate nu fac formă gravă”, a mai spus şeful DSU,

Totodată, Arafat a mai spus că România are un avantaj indirect în faţa Omicron, în aceea că nu are zboruri directe cu zona Africii de Sud, unde a apărut iniţial varianta Omicron.

„Am recuperat unii cetăţeni de acolo sub un control foarte strict de carantinare, de testare. Aşa am descoperit cele trei cazuri care oricum erau carantinate de când au intrat în ţară. După care s-a luat măsura ca cetăţenii ţărilor terţe, care nu sunt cetăţeni europeni, să nu poată intra în România pe următoarele săptămâni. În plus persoanele care vin de acolo, obligatoriu intră în carantină indiferent de statusul lor - vaccinat, nevaccinat, testat, netestat se carantinează cel puţin pentru 10 zile”, a explicat şeful DSU.

Arafat a mai spus că al cincilea val al pandemiei ar putea să fie dat de variantele Delta şi Omicron.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO