Eveniment

Arafat: S-a intervenit pe cod roşu; vedem la spitale dacă sunt locuri sau trebuie să mutăm răniţi

Arafat: S-a intervenit pe cod roşu; vedem la spitale...

Autor: Andrei Dumitrescu, Livia Ispas

31.10.2015, 01:39 266

Raed Arafat a precizat că planul de cod roşu este prevăzut în actele normative şi se activează atunci când sunt mai multe victime decât capacitatea de intervenţie imediată, rapidă.

Secretarul de stat a precizat că acum, când intervenţia la locul incendiului s-a încheiat, urmează să meargă, împreună cu ministrul de Interne, într-un tur prin spitale, pentru a vedea dacă sunt suficiente locuri pentru internarea răniţilor sau dacă trebuie mutaţi pacienţi de la un spital la altul în Capitală sau chiar la secţii de terapie intensivă din afara Bucureştiului.

Raed Arafat a precizat că numărul persoanelor care au fost rănite ar putea fi mai mare, pentru că la spitale au ajuns şi persoane care au venit singure, pe lângă cele aduse cu ambulanţe.

Ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, a spus că a vorbit cu ministru Apărării, Mircea Duşa, şi poate spune că şi Spitalul Militar a fost pus la dispoziţie pentru răniţi.

Numărul persoanelor care şi-au pierdut viaţa în inendiul din Clubul Colectiv din Capitală a ajuns la 26, majoritatea neavând acte asupra lor, în timp ce răniţi sunt aproape 180, potrivit secretarului de stat Raed Arafat.

Cei mai mulţi răniţi au fost transportaţi la Spitalul Floreasca (50), Spitalul de Arşi (27), Spitalul Bagdasar (24), Spitalul Universitar (16). Alţi răniţi au ajuns la Spitalul Militar, la Elias, Colţea, Pantelimon, Sf. Ioan, dar şi la Spitalul Judeţean Ilfov.

Ministrul de Interne a spus că parchetul a început o anchetă în cazul incendiului din Clubul Colectiv.

Familiile tinerilor care au fost în Clubul Colectiv pot suna la 021.206.92.91 pentru a cere informaţii despre numele victimelor şi spitalele la care au fost duse, a anunţat secretarul de stat Raed Arafat.

Tinerii participau la un concert al trupei Goodbye to Gravity, pentru lansarea unui nou album, când a izbucnit incendiul.

Mai mulţi martori spun că, în timpul spectacolului, buretele fonic de pe un stâlp al clădirii s-au aprins de la artificiile lansate, iar ulterior focul s-a propagat la tavan.

Potrivit celor aflaţi la spectacol, un agent de pază a luat un stingător de incendii, însă nu a apucat să intervină înainte ca focul să ajungă la tavan şi să se extindă cu repeziciune. În momentul când tavanul a luat foc, cele aproximativ 250 de persoane din club au fost cuprinse de panică şi s-au îmbulzit spre ieşire, creând o busculadă, deoarece doar una dintre uşile de la intrare s-a deschis de la începutul incendiului. Ulterior, şi cea de-a doua uşă a fost deschisă, lumea a năvălit afară, dar deja erau pe podea multe persoane care aveau arsuri sau se aflau în stop cardio-respirator.

Martorii au mai relatat că un fum greu, înnecăcios, se adunase în club, acesta ieşind în valuri pe uşa de la intrare.

Potrivit acestora, incendiul a izbucnit în jurul orelor 22.15 - 22.20, iar primele ambulanţe au sosit după circa un sfert de oră. La faţa locului au venit ulterior zeci de ambulanţe, unii dintre răniţi fiind preluaţi şi duşi la mai multe spitale din Bucureşti. Unora dintre cei răniţi li s-a acordat primul ajutor pe caldarâm. Intervenţia a fost îngreunată de accesul dificil al ambulanţelor în curtea clubului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO