Eveniment

Cum arată arată anul 2023 pentru piaţa muncii: Lupta pentru talente va continua să fie un subiect fierbinte, iar angajatorii va trebui să bage mâna în buzunar. „Unele companii continuă să recruteze, deplâng criza de forţă de muncă, în timp ce altele se reorganizează, restructurează, se pregătesc mai intens pentru o perioadă de criză.”

Oana Popescu, managing director Humangest Group şi IHM Total Consult: În contextul actualelor creşteri de preţuri şi al concurenţei de pe piaţa muncii, observăm creşteri salariale planificate pe majoritatea industriilor pentru 2023.

Oana Popescu, managing director Humangest Group şi IHM Total Consult: În contextul actualelor creşteri de preţuri şi al concurenţei de pe piaţa muncii, observăm creşteri salariale planificate pe majoritatea industriilor pentru 2023.

Autor: Ramona Cornea

05.12.2022, 13:44 1371

„Majorările de anul următor pot pleca de la a fi în linie cu inflaţia până la creşteri cu procente consistente. Cele mai mari salarii le avem în momentul de faţă în IT, petrol / gaze, construcţii şi telecom şi ne aşteptăm ca cele mai mari creşteri salariale să vină tot în aceste domenii.” ♦ „Avem numeroase sectoare în care concurăm deja cu firme din străinătate.”

Lupta pentru talente este una dintre principalele probleme cu care se confruntă companiile de pe piaţa muncii din România, una despre care angajatorii cred că va continua să-i preseze şi în 2023. După pandemia de COVID-19 şi în contextul geopolitic actual, dorinţele candidaţilor s-au schimbat: vor să lucreze predominant de acasă sau de la distanţă, cer flexibilitate şi beneficii extrasalariale inedite.

Perioada pe care o traversăm este o perioadă cu sentimente amestecate. Pe de o parte avem penuria de candidaţi pe mai toate palierele care a pus presiune pe bugetele companiilor atât în atragerea de noi angajaţi, cât şi în retenţia talentelor cheie, crede Oana Popescu, managing director în cadrul companiilor de recrutare Humangest Group şi IHM Total Consult.

„În marea majoritate, angajatorii au fost nevoiţi să îşi suplimenteze bugetele de salarii în cea de-a doua parte a anului, pentru a rămâne competitivi.  În anumite sectoare unde piaţa s-a dezvoltat extrem de mult în ultima perioadă, precum industria automotive sau IT, problemele de recrutare au trecut de mult de nivelul de angajaţi specializaţi şi s-au accentuat şi în zona de entry-level. Aici angajatorii au fost din ce în ce mai creativi în creionarea pachetelor de beneficii pentru a creşte retenţia”, a spus ea pentru realizarea suplimentului „Angajatorii, faţă în faţă cu transformarea pieţei muncii”, realizat de ZF în parteneriat cu Top Employers Institute.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO