Eveniment

Ce arată bugetul pe ianuarie 2021: Veniturile statului au crescut în ianuarie cu 6%. Problema este că cheltuielile sunt cu 17% mai mari, ceea ce aruncă deficitul bugetar la 3,6 mld. lei faţă de 456 mil. lei în urmă cu un an

Ce arată bugetul pe ianuarie 2021: Veniturile statului...

Autor: Iulian Anghel

04.03.2021, 00:08 1362

Pandemia a pus bugetul statului într-o situaţie greu de corectat în anii ce vin. Prima lună din 2021 arată venituri în creştere de 5,9% an/an, dar cheltuielile sunt mai sus cu 17,4%. Prin urmare, deficitul bugetar nominal a fost în ianuarie de 3,68 miliarde de lei, faţă de 456 milioane de lei în ianuarie 2020.

Problema bugetului nu sunt veniturile, ci cheltuielile. Ve­niturile cresc, chiar dacă nu cu două cifre precum în anii trecuţi. Problema bugetului este că, în ianuarie, de pildă, veniturile au crescut cu 5,9%, iar cheltuielile cu 17,4%. Adică: creşterea de cheltuieli a fost de aproape 2,5 ori mai mare decât creşterea de venituri.

Este adevărat că dacă deficitul înregistrat în ianuarie ar fi constant şi pentru celelalte 11 luni ale lui 2021, atunci bugetul ar rămâne, cumva, cu obrazul curat, adică un deficit pe undeva la 44 mld. lei.

Însă, din experienţa anilor trecuţi, ştim că deficitele majore se acumulează în a doua parte a anului. Faptul că ianuarie a început cu un deficit de miliarde de lei şi nu de sute de milioane arată cât de complicată este situaţia. Sigur, deficite de miliarde de lei s-au mai întâmplat şi în alţi ani în ianuarie, dar cheltuielile crescute cu două cifre erau urmate de venituri cu două cifre şi, astfel, deficitul rămânea sub control. Acum avem venituri în creştere, dar modeste, faţă de cheltuielile enorme.

Bugetul consolidat, abia trecut de Parlament, prevede un deficit bugetar de 80 de miliarde de lei, echivalent a 7,1% din PIB. Însă lunile ce vin, probabil spre jumătatea anului, vor arăta dacă prognoza poate fi rezonabilă. Pentru că veniturile fiscale – cele care aduc majoritatea banilor la buget – sunt în scădere. Deşi veniturile totale ale bugetului au crescut în ianuarie, an/an, cu 5,9%, veniturile fiscale au scăzut cu 2,4%. Desigur că sunt şi excepţiile fiscale introduse în vremea pandemiei, însă statul pierde aici, prin urmare această scădere se adaugă la deficit. O poveste complicată este cea a TVA, unde, în ianuarie, veniturile au scăzut cu 9,4% faţă de ianuarie 2020. Consumul este componenta principală a PIB (pe partea de utilizare) – aşa că este de văzut evoluţia consumului, date care nu au fost făcute încă publice. Ministerul de Finanţe spune, în nota care însoţeşte execuţia bugetară pentru ianuarie, că veniturile din TVA sunt mici pentru că s-au făcut rambursări de taxă pe valoare adăugată mai mari.

„În luna ianuarie 2021 restituirile de TVA au fost cu 1,03 mld lei mai mari decât nivelul lunii ianuarie 2020 pentru susţinerea lichidităţii în sectorul privat”, arată sursa citată.

Veniturile din contribuţiile de asigurări au crescut cu 3,7%, cele din accize cu 1,9%, iar veniturile din fonduri UE cu 54%. De la UE, România a primit, în ianuarie, 1,7 mld. lei.

În privinţa cheltuielilor, acestea au crescut în ianuarie cu 17,4%, faţă de ianuarie 2020. Cheltuielile de personal (salariile angajaţilor la stat) au crescut cu 8,1%. Prin urmare, discuţiile cu „bugetul de austeritate” pentru bugetari nu este susţinut de cifre. Anul trecut, bugetul consolidat al statului a cheltuit, doar pentru salariile angajaţilor, 35% din venituri, echivalent a 11% din PIB. Media în UE pentru salariile plătite de stat este de 22% din venituri.

În ianuarie, cheltuielile cu bunurile şi serviciile au crescut cu 20,3% - majorarea mergând spre sistemul medical.

Cheltuielile cu asistenţa socială au crescut cu 16%, ca urmare a majorării pensiilor cu 14%, din septembrie trecut, dar şi a plăţilor legate de pandemie.

Un lucru important în balanţa cheltuielilor: nu au scăzut cheltuielile de investiţii - cheltuielile de capital (investiţiile statului) au crescut cu 18,8% în ianuarie, faţă de ianuarie 2020.

iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO