Eveniment

Cum arată bugetul de stat în octombrie, prima lună completă cu restricţii din valul 4: Încasările statului au frânat puternic, de la creşteri de două cifre la un plus de sub 7%, dar cheltuielile s-au redus

Cum arată bugetul de stat în octombrie, prima lună...

Autor: Răzvan Botea

04.12.2021, 11:52 768

Cheltuielile cu dobânzile au crescut cu 50%, iar investiţiile din bugetul de stat s-au redus cu aproape 30%.

Veniturile bugetului de stat au frânat puternic în octombrie 2021, prima lună completă cu restricţii de circulaţie din cauza valului al patrulea al pandemiei de Covid-19. Astfel, de la creşteri de două cifre faţă de lunile din 2020, în octombrie veniturile statului au avansat numai cu 7% an/an. Cheltuielile, pe de  altă parte, s-au redus uşor, cu 1,2%.

Alexandra Smedoiu, partener Deloitte şi preşedintele CFA România, asociaţia analiştilor financiari, spune că reducerea mobilităţii ca urmare a creşterii numărului de cazuri de îmbolnăviri, împreună cu  restricţiile de deplasare au contribuit la pierderea din viteză a încasărilor bugetului general consolidat în octombrie 2021.

„Încetinirea încasărilor din luna octombrie ar putea fi pusă pe seama temerilor cu privire la evoluţia valului patru al pandemiei, dat fiind că este luna în care s-au înregistrat cele mai importante creşteri ale numărului de cazuri din ultima perioadă. Reducerea mobilităţii, accentuată de noile restricţii impuse de autorităţi, s-a resimţit în diminuarea consumului de carburanţi şi, implicit, în scăderea încasărilor din accize la bugetul de stat“, spune Alexandra Smedoiu.

Pe lângă restricţii, şi încrederea consumatorilor a contribuit la decelerarea veniturilor la bugetul de stat, inclusiv din cauza inflaţiei în creştere.

„Totodată, încasările nete din TVA şi-au încetinit creşterea, la fel şi cele din impozitul pe salarii şi contribuţii sociale. De altfel, şi Comisia Europeană constată, în ultimele luni, o scădere a indicatorilor de încredere în economie, pe fondul intensificării pande­miei şi a presiunilor inflaţioniste (însoţite de majorarea dobânzilor – deocamdată însă nu foarte puternică)“, mai spune Alexandra Smedoiu,

 Cu toate acestea, expansiunea economică estimată pentru 2021 rămâne la un nivel robust, adaugă ea, iar inflaţia ar putea compensa scăderile din încasările statului provenit din diminuarea activităţii economice.

„Mă aştept şi la un impact pozitiv asupra încasărilor din impozite şi taxe ca urmare a inflaţiei, pe final de an – aceasta ar putea să compenseze scăderile în încasări provenite din declinul în activitate.“

În octombrie 2021, prin comparaţie cu  aceeaşi lună din 2020, veniturile la bugetul de stat au avansat cu 6,7%, ca urmare a frânării încasărilor din TVA, dar şi din cauza scăderii cererii de combustibil: încasările din accize au scăzut în octombrie 2021 faţă de octombrie 2020 cu circa 100 mil. lei.

Colectarea de impozit pe profit însă a avansat cu peste 30% în octombrie 2021 an/an.

„Cel mai probabil este vorba de efectul de bază – în primele zece luni din 2020 economia a fost puternic afectată de pandemia de COVID-19; anul acesta, dincolo de faptul că economia şi-a revenit comparativ cu 2020, contribuabilii au plătit, pe lângă taxele aferente activităţii din acest an, şi sumele amânate la plată anul trecut“, explică Alexandra Smedoiu.

Pe partea de cheltuieli, salariile au însemnat 9,1 mld. lei, în scădere faţă de octombrie 2020 cu 4,2%, în vreme ce cheltuielile cu bunuri şi servicii, care au fost de 5,2 mld. lei, au crescut uşor, cu 2%.

Cheltuielile cu dobânzile însă au crescut cu 50% în octombrie 2021, faţă de octombrie 2020 şi au fost de 2,7 mld. lei, faţă de 1,8 mld. lei anul trecut. Cheltuielile de investiţii de la bugetul de stat, cheltuielile de capital, au scăzut cu aproape 30%, de la 3,8 mld. lei în octombrie 2020 la 2,7 mld. lei în octombrie 2021.

Cheltuielile totale ale bugetului general consolidat au fost de 42 de mld. de lei în octombrie anul curent, iar veniturile totale au fost de 38,2 mld. lei. În consecinţă, deficitul bugetar a fost de 3,8 mld. de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO