Eveniment

Cum arată harta alegerilor locale 2020: PSD şi PNL şi-au împărţit ţara pe din două. PSD controlează 20 de consilii judeţene, PNL 17, iar UDMR 4. Dar PNL a câştigat mai multe voturi. Datele parţiale arată că PNL a câştigat alegerile locale cu 34% din voturi, urmat de PSD cu 30% şi de USR/PLUS cu 13%

Cum arată harta alegerilor locale 2020: PSD şi PNL...

Autor: Alexandra Matei, Miruna Diaconu , Iulian Anghel

29.09.2020, 00:07 7582

În urma alegerilor din 2016, PNL controla 8 consilii ju­de­­ţene. Acum a obţinut 17 consilii judeţene. Saltul este semnificativ. PSD rămâne cu 20 de consilii ju­de­ţe­ne, dar a pierdut Bucureştiul – perla coroanei. La ni­­vel de voturi pe întreaga ţară, PNL este în frunte însă, cu 34%, urmat de PSD cu 30% şi de USR/PLUS cu 13%.

Votul la consiliile judeţene şi locale reflectă ceea ce se chea­­mă „votul politic“, votul pentru un partid, nu pentru o per­­soană. El va fi esenţial la alegerile legislative din decembrie. UDMR şi-a păstrat controlul asupra judeţelor în care maghiarii sunt majoritari. Au câştigat preşedinţia consiliilor judeţene din Harghita, Mureş, Covasna şi Satu Mare. Sunt voturi care-i vor ajuta pe cei din UDMR să treacă pragul electoral la alegerile din iarnă. Nu acelaşi lucru pare a fi clar cu partidul lui Traian Băsescu, PMP, cu cel al lui Călin Popescu-Tăriceanu, ALDE, sau cu cel al Victor Ponta, Pro România. Candidând, Băsescu şi-a salvat partidul la Bucureşti obţinând în consiliul general şi în consiliile de sector câteva mandate, însă la alegerile generale va fi cu totul altceva pentru că votul va fi eminamente politic. Fostul premier Călin Popescu-Tăriceanu, candidat la primăria generală, a obţinut 1,5% din voturi, sub scorul actorului Florin Călinescu (2% din voturi). Aşa că partidul său, ALDE, are unele probleme. La fel partidul lui Ponta, al cărui candidat, Robert Negoiţă (fost PSD), a obţinut un nou mandat.

Peste 40% dintre alegătorii români au votat pe 27 sep­tembrie candidaţii la consiliile judeţene, iar potrivit datelor parţiale, PSD a câştigat 20 de judeţe, PNL, 17 judeţe, iar UDMR, 4.

Au fost şi surprize. Candidatul comun al PNL şi USR PLUS, Cătălin Dumitru Toma, este cel care l-a învins pe liderul PSD, Marian Oprişan, în lupta pentru preşedinţia din Consiliul Judeţean Vrancea. Acesta din urmă a pierdut funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Vrancea după două decenii de activitate.

PNL a câştigat alegerile locale în Bihor, aşadar Ioan Bolojan va avea un nou mandate de preşedinte la Consiliul Judeţean.

Dorin Florea, fost candidat la Primăria Târgu Mureş, a decis să intre în cursa pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Mureş, însă a fost învins de candidatul UDMR.

Prezenţa la vot, arată datele oficiale, a fost în acest an de peste 46%, cei mai mulţi alegători care s-au prezentat la urne fiind din judeţul Giurgiu, cu 63,35%.

Datele oficiale arată că PNL a câştigat 15 municipii în urma alegerilor locale, PSD, 13 municipii, USR-PLUS, patru, iar UDMR, tot patru.

PNL a pierdut Primăria Municipiului Braşov şi pe cea a Timişoarei, iar UDMR a câştigat Primăria Municipiului Târgu Mureş. Pe de altă parte, în Oradea, PNL a ieşit învingător, alegătorii numindu-l pe Florin Birta primar.

Târgu Mureş are un nou primar, după 20 de ani în care s-a aflat la conducere Dorin Florea. În urma alegerilor locale, mandatul la Pirmăria Târgu Mureş a fost obţinut de candidatul independent Soos Zoltan.

Liberalul Călin Bibarţ, actualul primar al Municipiului Arad, l-a învins pe Mihai Fifor în cursa pentru mandat.

La Bistriţa şi Bacău au ieşit câştigători candidaţii susţinuţi de o alianţă formată din PNL şi USR, iar la Baia Mare, fruntaş a fost Cătălin Cherecheş, reprezentant al Coaliţiei pentru Maramureş, coaliţie formată din partidele PSD, PNŢCD şi PPUSL.

 
 

Cine este noul primar al Timişoarei. Fost şef de cabinet al preşedintelui Germaniei Horst Köhler, Dominic Fritz a câştigat alegerile în oraşul Revoluţiei

Dominic Fritz, candidatul USR la Primăria Timişoarei, a câştigat alegerile locale în faţa lui Nicolae Robu, cel care a deţinut funcţia de primar al Timişoarei timp de opt ani. Dominic Fritz s-a născut în Germania, iar la 16 ani a primit o bursă oferită de Parlamentul Germaniei prin care a plecat un an în SUA.

⇒A studiat ştiinţe politice şi administrative, ca bursier al Fundaţiei Academice Naţionale Germane, la Universitatea din Konstanz din Germania, unde a studiat programul de licenţă în ştiinţe politice şi administrative, la Sciences Po Paris din Franţa şi la Universitatea din York, Anglia, unde a urmat programul de masterat în studii de postconflict. Lucrarea de licenţă a fost despre politicile sociale din România, pe când lucrarea de masterat s-a axat pe capacitatea administraţiei publice în ţări ieşite din război.

⇒În 2009, Dominic Fritz a acceptat un post de consilier în cadrul Agenţiei Germane pentru Cooperare Internaţională. Postul de consilier l-a ajutat să dezvolte proceduri de management pentru Ministerul Sănătăţii şi al Protecţiei Sociale din Liberia, a participat la două misiuni umanitare ale guvernului german după cutremurul din Haiti din 2010, a coordonat munca unei comisii strategice a Băncii Africane de Dezvoltare condusă de fostul secretar al ONU Kofi Annan şi fostul director executiv FMI/fostul preşedinte german Horst Köhler.

⇒În perioada 2013-2015, Fritz a fost consilierul personal al fostului preşedinte german Horst Kohler, iar din 2016 până în 2019 a fost funcţionar public în Administraţia Prezidenţială a Germaniei, şef de cabinet al fostului preşedinte german.

⇒La 19 ani între 2003 şi 2004, Dominic Fritz a venit pentru prima dată în România, în Timişoara, unde a făcut un an de voluntariat. În 2006 s-a întors în Timişoara pentru un stagiu de şapte luni în cadrul unei fundaţii, perioadă în care a înfiinţat programul de mentoring pentru adulţi cu dizabilităţi intelectuale din România.

⇒În 2009, prin programul înfiinţat, Fritz a câştigat premiul pentru Cea mai bună campanie de voluntariat la Gala Societăţii Civile din 2009.

⇒În 2012, a înfiinţat două asociaţii culturale, iar în 2014 a fost distins de către Primăria Municipiului Timişoara cu Diploma de Excelenţă. Duminică timişorenii l-au ales primar al municipiului lor. Miruna Diaconu

 
 

Baronul Vrancei, Marian Oprişan, trimis la pensie, după 20 de ani de domnie autoritară.  Liberalul Cătălin Dumitru Toma a fost ales drept preşedinte al Consiliului Judeţean

Cătălin Dumitru Toma, candidatul PNL, este noul preşedinte al Consiliului Judeţean Vrancea, câştigând în faţa social-democratului Marian Oprişan, cel care a deţinut această funcţie timp de 20 de ani. Câştigarea funcţiei de preşedinte al CJ Vrancea de către Cătălin Dumitru Toma este cu adevărat o surpriză a acestor alegeri.

Cine este Cătălin Dumitru Toma, cel care a câştigat în faţa candidatului PSD?

⇒Cătălin Dumitru Toma, în vârstă de 42 de ani, este senator din 2016, iar înainte de această funcţie, el a fost timp de opt ani primar al comunei Jariştea.

⇒În cadrul Senatului, Toma este secretar în Comisia pentru Afaceri Europene şi membru în Comisia pentru Administraţia Publică şi Organizarea Teritoriului.

⇒În 1999, el a absolvit Facultatea de Sociologie, Psihologie şi Pedagogie a Universităţii din Bucureşti. Toma a fost profesor şi timp de doi ani şi director adjunct la Liceul Teoretic Duiliu Zamfirescu din Odobeşti, judeţul Vrancea. Miruna Diaconu

⇒În anul 2005 el a urmat cursuri postuniversitare în Franţa, la Universitatea Blaise Pascal, iar în 2009 şi-a luat licenţa în filologie la Facultatea de Limbă şi Literatură Română, specializarea limba franceză, la Universitatea Spiru Haret din Bucureşti.

⇒De cel puţin 10 ani, Cătălin Dumitru Toma activează în filiala PNL Vrancea. Începând cu 2014, el este membru în Consiliul Local Executiv al PNL Vrancea, urmând ca în 2016 să preia conducerea organizaţiei judeţene a PNL. Miruna Diaconu

 
 

PSD este scos din Constanţa, după o dominaţie de 20 de ani. Vergil Chiţac, candidatul PNL şi fostul rector al Academiei Navale Mircea cel Bătrân, este noul primar al Constanţei

Vergil Chiţac, fostul rector al Academiei Navale Mircea cel Bătrân, este noul primar (din partea PNL) al Constanţei. În 2016, Vergil Chiţac s-a înscris în PNL şi a candidat, fără succes, la funcţia de primar al Constanţei la alegerile locale din 2016. Era vremea în care jocurile erau făcute de celebrul cuplu Radu Mazăre/Nicuşor Constantinescu (primarul şi preşedintele Consiliului Judeţean), ambii în închisoare acum.

În decembrie 2016, Chiţac a fost ales senator de Constanţa. Totuşi, cu ce s-a ocupat Vergil Chiţac înainte de a intra în politică?

⇒În perioada 1981 – 1986 a urmat cursurile Universităţii din Galaţi, Facultatea de Nave, la specializarea Ahitectură Navală. Între 1992-1999 a urmat cursurile doctorale în specializarea Hidromecanică Navală şi Structuri Navale în cadrul aceleiaşi universităţi. A obţinut titlul de doctor inginer cu lucrarea Compor­tarea pe mare agitată a navelor multicocă.

⇒Totodată, Chiţac este absolvent al cursului postuniversitar de perfecţionare numit Probleme actuale ale securităţii naţionale şi este expert în geostrategie şi geopolitică.

⇒Între 1986 şi 1987, amiralul Vergil Chiţac a efectuat un stagiu la bordul unor nave din compunerea Marinei Militare Române. Începând cu 1986, a devenit asistent universitar, funcţie pe care a ocupat-o timp de patru ani, până în 1990 când a fost numit şef lucrări universitate.

⇒Între 2000 şi 2009 a fost conferenţiar universitar în cadrul Academiei Navale Mircea cel Bătrân, apoi devenind profesor universitar.

⇒A ocupat funcţia de decan al Facultăţii de Marină Civilă între anii 2000-2001 şi 2003-2004, iar din 2010 până în 2016 a fost rectorul Academiei Navale Mircea cel Bătrân.

⇒Vergil Chiţac a renunţat la funcţia de rector şi a devenit preşedintele Partidului Naţional Liberal, filiala Constanţa. Miruna Diaconu

 
 

Primăria Braşovului a fost câştigată de Allen Coliban, candidatul USR, după ce timp de 16 ani funcţia a fost ocupată de George Scripcaru de la PNL

Allen Coliban este noul primar al Braşovului. Candidatul din partea USR a câştigat alegerile locale în faţa lui George Scripcaru de la PNL. Câştigarea primăriei de către Coliban este o una dintre surprizele acestor alegeri, dar cine este Allen Coliban?

⇒Are 41 de ani şi s-a născut în Şcheii Braşovului, a urmat Colegiul Naţional Andrei Şaguna, după care a ales să studieze la Universitatea Politehnica din Bucureşti, pe partea de IT, şi marketingul la Universitatea Transilvania.

⇒Coliban are o experienţă de 10 ani în industria IT, opt ani în consultanţă de business şi fonduri europene şi şase ani în dezvoltare organizaţională şi managementul performanţei.

⇒În 2016, Allen Coliban a fost ales senator de Braşov (USR). Din 2018, el este preşedintele Comisiei de Mediu a Senatului, vicepreşedinte în Comisia de Transporturi şi Infrastructură.

⇒Allen Coliban este şi practicant al schiului şi curlingului, reprezentând România la Abu Dhabi Adventure Challenge în 2007, dar şi alte alte competiţii internaţionale.

⇒Ca senator, Coliban a avut o serie de iniţiative legislative în domeniul gestionării deşeurilor precum creşterea distanţei de la 1 km la 5 km între viitoarele depozite de deşeuri şi aşezările umane, respinsă de Senat.

⇒Coliban a avut şi proiecte de lege precum înfiinţarea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Mediu, o instituţie pe modelul DIICOT care să activeze la nivel naţional. Miruna Diaconu

 
 

Cine este Lucian Daniel Viziteu, noul primar al Bacăului, citadela cândva de necucerit a lui Viorel Hrebenciuc

Lucian Daniel Viziteu, candidatul din partea USR, a câştigat Primăria Bacăului, iar pe următoarele două locuri se află un candidat independent, Sergiu Sechelariu (fratele fostului primar pesedist Dumitru Sechelariu) şi Cosmin Necula, din partea Pro România (fost PSD). Cosmin Necula a fost primarul Bacăului în perioada 2016-2020, din partea PSD, dar la aceste alegeri locale, el a candidat din partea Pro România, aripa smulsă a PSD, condusă de Victor Ponta.

Punct cu punct, PSD este scos din Moldova, după o dominaţie categorică de un sfert de secol. După căderea fiefului baronului Vrancei, Marian Oprişan, un alt fief al PSD, Bacăul – de nezdruncinat în vremea tandemului Sechelariu/Hrebenciuc - cade, aşadar.

Cine este Lucian Daniel Viziteu?

⇒Este deputat USR de Bacău şi membru în Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă.

⇒A terminat Liceul Teoretic de Matematică şi Informatică, apoi şi-a continuat studiile în cadrul Facultăţii de Automatică şi Calculatoare a Universităţii Politehnica Bucureşti, până în 2007.

⇒În perioada 2003-2003 a înfiinţat o asociaţie studenţească numită Asociaţia Studenţilor pentru Studii Alternative, unde a construit roboţi autonomi şi a participat la competiţii mondiale de robotică pentru amatori.

⇒În Franţa, Viziteu a urmat un masterat în statistică şi finanţe în oraşul Grenoble. După terminarea masteratului, s-a calificat pentru obţinerea unei burse de studiu doctorale, unde a cercetat legătura între iraţionalităţile investitorilor şi formarea preţurilor în pieţele de capital. După trei ani şi jumătate a obţinut titlul de doctor în finanţe al Universităţii din Grenoble cu calificativul cel mai înalt, summa cum laudae.

⇒În 2013 s-a întors în ţară, an în care a participat la o competiţie de finanţare pentru start-up-uri şi a câştigat un grant, cu finanţarea primită a început prima fabrică de izolatori termici din lână de oaie din România. Miruna Diaconu

 
 

Fosta realizatoare TV Elena Lasconi a câştigat alegerile locale pentru Primăria din Câmpulung Muscel. Cine e Elena Lasconi

Candidata USR la Primăria din Câmpulung Muscel, Elena Lasconi, a câştigat alegerile locale pentru primăria oraşului. Câştigarea alegerilor pentru Primăria din Câmpulung Muscel de către candidata USR este una dintre surprizele acestor alegeri, dar cine este Elena Lasconi?

⇒ În vârstă de 48 de ani, Elena Lasconi s-a născut la Haţeg, în judeţul Hunedoara, iar timp de 25 de ani a lurcat la PRO TV.

⇒Între 1994 şi 1996, Elena Lasconi a fost şef de cabinet în Parlamentul României, unde s-a ocupat de problemele din domeniul administrativ, social şi juridic.

⇒În perioada 1996-2020, Elena Lasconi a fost jurnalistă la postul de televiziune Pro Tv. Ca jurnalist, Lasconi a desfăşurat activităţi precum documentare ştiri, reportaje, campanii, filmări pe teren, redactare ştiri, reportaje, campanii, participare la editări de imagini şi prezentări.

⇒În ceea ce priveşte studiile urmate, Lasconi a urmat cursuri precum absorbţie, legislaţie, reglementări fonduri europene în ţară şi la Bruxelles. Are evaluator de competenţe profesionale eliberat de Centrul Naţional de Formare şi Perfecţionare a Antreprenorilor. Miruna Diaconu

⇒De asemenea, Elena Lasconi este economist licenţiat al ASE Bucureşti în profilul economic Managementul Turismului şi Comerţului. A absolvit şcoala de televiziune de la BBC. Miruna Diaconu

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO