♦ Alina Popescu, Mercer Marsh Benefits: „Braşovul şi Sibiul au multe fabrici, au lipsă de forţă de muncă, aşa că ei au crescut salariile cu 10% - 15%. În privinţa provocărilor din Transilvania, circa 52% dintre companii spun că au probleme legate de retenţie şi atracţie“ ♦ „Recrutarea specialiştilor este o provocare continuă, motivul este învăţământul. În 2025, contextul economic global aduce noi provocări pentru angajatori“ ♦ „Văd 2025 un pic diferit, cu mai multe provocări decât 2024. Contextul extern este diferit, este unul care ne pune nişte provocări.”
Piaţa muncii din Transilvania a continuat să evolueze în 2024, cu o creştere medie a salariilor de 8% în comparaţie cu anul precedent, însă această dinamică variază de la un oraş la altul. Conform studiului salarial realizat de Mercer Marsh Benefits, oraşele industriale precum Braşov şi Sibiu au mărit salariile semnificativ pentru a contracara deficitul de personal.
„În 2024 versus 2023 avem o încetinire a creşterii pieţei, cu o creştere mediană a salariilor de 8% în Transilvania în 2024, dar depinde de oraşe. Braşovul şi Sibiul au multe fabrici, au lipsă de forţă de muncă, aşa că ei au crescut salariile cu 10% - 15%”, a spus Alina Popescu, talent information solutions leader la Mercer Marsh Benefits, în cadrul conferinţei anuale Mercer Marsh Benefits dedicată comunităţii HR din Transilvania: Workforce 2.0 WorkHuman.
Salariile din România au crescut cu 7,5% în 2024 faţă de 2023, arată datele din studiul salarial realizat de Mercer Marsh Benefits. Anul viitor, salariile de pe piaţa locală ar putea urca cu 7%.