Eveniment

Are Ministerul Sănătăţii un stoc de siguranţă de iodură de potasiu? Farmacist: Nu avem comprimate de iodură de potasiu în farmacie, tot mai multe persoane întreabă asta

Are Ministerul Sănătăţii un stoc de siguranţă de...

Autor: Mirabela Tiron

03.03.2022, 19:27 7870

Farmaciile locale nu au pe stoc comprimate de iodură de potasiu 65 mg, deşi tot mai mulţi pacienţi care intră în farmacii solicită aceste comprimate, pe fondul temerii generate de războiul din Ucraina. “Tot mai multe persoane care intră în farmacie întreabă dacă avem comprimate cu iodură de potasiu. Nu avem”, spune o farmacista Catena.

Valentina Călin, proprietara lanţului  de farmacii Mini Farm, precizează că tot mai multe persoane întreabă de iodură de potasiu, dar “nu avem iodură de potasiu în farmacii. Există doar nişte suplimente alimentare pe bază de iod dar nu au concentraţia iodurii de potasiu”

Comprimatele de iodură de potasiu se administrează doar la nevoie (accident sau atac nuclear) şi doar la recomandare.

“În caz de accident sau atac nuclear, pentru că se eliberează compuşi radioactivi ce se fixează în tiroidă, ce duc la apariţia cancerului de tiroidă, se prescriu comprimate de iodură de potasiu. Pe vremuri existau stocuri la dispensare. Sigur că ar trebui să existe un plan de prevenţie, să existe în depozite judeţene aceste comprimate iar la nevoie distribuirea să fie facilă. Noi ne confruntăm acum însă  cu pandemia Covid 19, prioritatea numărul unu pentru noi este intervenţia în pandemie, avem mulţi pacienţi cu probleme. Mai mult, se prezintă tot mai mulţi bolnavi cronici, după ce în 2020 au stat acasă”, a declarat medicul de familie Gindrovel Dumitra.

Pe piaţa locală fabrica Antibiotice Iaşi poate produce comprimate de iodură de potasiu 65 mg. Comprimatele cu iodură de potasiu sunt destinate utilizării de către populaţia din apropierea unui reactor nuclear, în cazul eliberării de iod radioactiv în aer, în urma unui accident nuclear, arată datele din prospectul online al acestor comprimate. Iodura de potasiu de 65  mg se eliberează doar în baza unei reţete.

 “Putem să aducem într-o lună comprimate de iodură de potasiu de la fabricile din India sau SUA dacă există comenzi. Probabil că România ar trebui să aibă preventiv un stoc de iodură de potasiu”, a spus Dragoş Damian, CEO-ul producătorului  de medicamente Terapia Cluj.

 Ministerul Sănătăţii ar trebui să asigure un stoc de comprimate de iodură de potasiu. Până acum ministerul nu a transmis nicio declaraţie cu privire la stocul de comprimate de iodură de potasiu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO