Terenul cumpărat de Ioana Băsescu în luna septembrie este compus din două loturi, de 240 de hectare, respectiv 51 de hectare, şi au fost lucrate în acest an de firmele Amygo MT şi Royalagro. Arendaşii urmează să fie penalizaţi de Agenţia de Plăţi şi Intervanţie pentru Agricultură pentru că la începutul anului au declarat că lucrează o suprafaţă, au primt deja o parte din subvenţiile aferente, dar între timp au ajuns să exploateze un teren mai mic.
Firma Amygo MT lucra în arendă o suprafaţă de 602,5 hectare de teren în Călăraşi în perioada în care a depus cererea pentru subvenţiile aferente anului 2013. Agricultorii au depus cererile pentru subvenţii în intervalul 1 martie-15 mai, cu prelungire până pe 10 iunie.
"În momentul de faţă firma Amygo mai exploatează o suprafaţă de 361,52 hectare, după ce proprietarul a vândut 240,98 hectare către Ioana Băsescu. Întrucât arendaşul a solicitat pentru acest an subvenţii pentru 602,5 hectare, conform legii, suprafaţa lucrată trebuia să rămână neschimbată până la 1 decembrie. Când soliciţi o sumă pentru o suprafaţă într-un an, trebuie să o utilizezi până la data de 1 decembrie a anului în curs", a declarat agenţiei MEDIAFAX Dorel Benu, directorul general al APIA.
El a explicat că, declarând 602,5 hectare şi ajungând să lucreze doar 361,5 hectare, se consideră că firma a făcut o supradeclarare şi conform regulamentelor europene APIA i-a calculat o sancţiune multianuală de 38.587 de euro. Aceşti bani se vor reţine din subvenţiile pe care urmează să le primească firma în următorii trei ani.
La aceştia se adaugă alţi 84.350 de euro, bani pe care firma urma să îi încaseze pentru anul în curs şi din care a primit deja în luna octombrie un avans de 36.735 de euro.
"Avansul va trebui să-l returneze, nu mai primeşte nici diferenţa până la 84.350 de euro şi va fi şi penalizat cu 38.587 de euro", a spus Benu.
Astfel, firma Amygo va pierde aproape 123.000 de euro.
În aceeaşi situaţie este şi Royalagro, care în primăvară a solicitat subvenţii pentru 87,93 de hectare pe care le lucra, suprafaţă din care Ioana Băsescu a cumpărat 51 de hectare. Arendaşul mai lucrează acum un teren de doar 37,52 hectare. El a primit în avans în octombrie 5.363 de euro, pe care va trebui să-i returneze şi nu va mai primi nici diferenţa până la 12.310 euro, aferentă anului 2013. În plus, mai are sancţiuni multianuale de 8.106 euro. În total, pierderile ajung la 20.400 de euro.
"Ei, când au făcut declaraţiile în primăvară nu au minţit, dar şi-au pierdut ulterior eligibilitatea. Arendaşul va pierde aceşti bani pentru că nu a avut grijă în momentul vânzării să se ducă şi să prelungească exploatarea terenului. Adică să i se cedeze dreptul de folosinţă până la 1 decembrie, ca să nu piardă banii. APIA s-a autosesizat, a trimis o notificare către cei doi arendaşi care, conform legii, ar fi trebuit să se prezinte în zece zile şi să facă dovada cu documente a dreptului de folosinţă asupra terenului până la 1 decembrie. Termenul a expirat pe data de 4 decembrie. Acum, şi dacă ar prezenta documente ar fi prea târziu", a mai spus Benu.
Firma Amygo MT este deţinută de Simona Alina Preda, în vârstă de 33 de ani, născută în Bucureşti, iar proprietarul Royalagro este Ion Tudor, de 52 de ani, născut în localitatea Nana din Călăraşi.
Fiica cea mare a preşedintelui, Ioana Băsescu, a cumpărat, în luna septembrie, un teren agricol de 290,41 hectare în judeţul Călăraşi, contractând un credit ipotecar pe 30 de ani de peste 1 milion de euro şi achitând din surse proprii aproape 280.000 de euro.
Creditul a fost contractat de la Casa de Economii şi Consemnaţiuni.
Traian Băsescu a declarat că a convins-o pe fiica sa să cumpere terenul pentru că vrea să fie fermier şi a adăugat că, din familie, doar aceasta era eligibilă pentru a primi un credit ipotecar.
Plenul Senatului a aprobat iniţierea unei anchete parlamentare privind activitatea CEC Bank de către Comisia pentru buget-finanţe, iar ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, şi preşedintele CEC Bank, Radu Gheţea, sunt invitaţi pentru audieri în 9 decembrie la comisia senatorială privind activitatea acestei bănci. Membrii Comisiei de buget din Senat au decis să solicite băncii transmiterea, până în data de 9 decembrie, a listei tuturor creditelor acordate în condiţii speciale, începând cu anul 2011.
Premierul Victor Ponta a declarat ulterior că a discutat cu liderii grupurilor parlamentare pentru înfiinţarea unei comisii de anchetă în "cazul Călăraşi", deoarece comisia de la Senat are o altă misiune, respectiv analiza activităţii CEC Bank.