Eveniment

Armata rusă caută soldaţi şi le oferă aproape 3.000 de dolari pe lună stimulent

Armata rusă caută soldaţi şi le oferă aproape 3.000...

Autor: Laura Buciu

18.09.2022, 22:43 140

Armata rusă, care caută soldaţi contractuali pentru „operaţiunea militară specială” din Ucraina, foloseşte camioane mobile de recrutare pentru a atrage voluntari, oferind aproape 3.000 de dolari pe lună ca stimulent, scrie Reuters.

O unitate specială a staţionat sâmbătă un astfel de camion într-un parc central din oraşul Rostov din sudul Rusiei şi a îndepărtat părţile laterale pentru a lăsa la vedere un birou mobil.

Soldaţi îmbrăcaţi în camuflaj şi cu măşti negre şi-au arătat armele trecătorilor interesaţi şi au împărţit broşuri colorate intitulate „Serviciul militar pe bază de contract - alegerea unui om adevărat”.

Nici Rusia, nici Ucraina nu dezvăluie pierderile militare, pe care agenţiile de informaţii occidentale le estimează la zeci de mii de persoane de ambele părţi.

Moscova nu a mai actualizat bilanţul oficial al morţilor de la 25 martie, când a declarat că 1.351 de soldaţi ruşi au fost ucişi şi 3.825 răniţi. Kremlinul a declarat săptămâna trecută că nu s-a discutat despre o mobilizare la nivel naţional pentru a-şi întări forţele.

Dar campania de recrutare arată că Moscova are nevoie de mai mulţi bărbaţi. Ofiţerul responsabil de camionul staţionat din Rostov a declarat că vor fi eligibili ruşii şi străinii cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani, cu cel puţin studii medii.

„Cetăţenii cu spirit patriotic aleg să semneze contracte de trei sau şase luni pentru a lua parte la operaţiunea militară specială”, a declarat maiorul Serghei Ardaşev, promiţând pregătire pentru toată lumea.

Salariul minim lunar oferit este de 160.000 de ruble (2.700 de dolari), adică de aproape trei ori mai mare decât media naţională.

Unul dintre potenţialii recruţi a fost muzicianul Viktor Yakunin, care a declarat că a fost întotdeauna atras de ideea serviciului militar şi că acum aduna documentele necesare.

„Mi-ar plăcea să servesc în trupele aeropurtate”, a spus el. „Părinţii mei m-au educat încă din copilărie să îmi iubesc patria, să protejez lumea rusă. Cred că puterea este cu noi”.

În interiorul camionului, Yakunin s-a aşezat cu Ardashev, care i-a spus că următorul pas va fi un examen psihologic. Dacă îl va trece, va urma un test fizic de viteză, forţă şi rezistenţă.

Dacă totul mergea bine, Iakunin urmează să „ajungă la o unitate militară, să se înroleze într-o anumită divizie, (şi) din acel moment să înceapă serviciul militar”.

Afară, tinerii, unii cu familii, priveau o expoziţie temporară care prezenta fotografii ale eroilor oficiali ai conflictului, alături de un panou mare pe care scria „Tradiţia victoriei”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO