Eveniment

ASE a avut nevoie de aproape 100 de ani pentru a-i face statuie lui Xenopol, fondatorul academiei

Acesta este unul dintre documentele arhivei ASE care atestă încercarea de construirea a statuii lui Xenopol în 1929

Acesta este unul dintre documentele arhivei ASE care atestă încercarea de construirea a statuii lui Xenopol în 1929

Autor: Corina Mirea

30.09.2013, 20:34 1271

Academia de Studii Economice dezveleşte astăzi o statuie pentru care a început să strângă bani în urmă cu aproape 90 de ani, când instituţii precum Banca Naţională a României, Camera de Comerţ Bucureşti sau Banca Românească au donat fonduri pentru construcţia unui bust al lui Nicolae D. Xenopol, cel care a înfiinţat academia în 1913.

De altfel, băncile, oamenii cu funcţii înalte în administraţia publică sau chiar „antreprenori“ ai acelei perioade erau printre principalii contributori la dezvoltarea învăţământului, oferind sume importante pentru publicarea unor lucrări de specialitate, pentru modernizarea şcolilor sau pentru ridicarea unor statui, aşa cum reiese dintr-un manuscris redactat de un licenţiat al ASE în 1929, aflat în arhiva muzeului academiei. În prezent, numărul absolvenţilor de facultate, al oamenilor de afaceri sau al celor care ocupă funcţii de conducere în administraţie care contribuie la dezvoltarea învăţământului, fie el  de stat sau particular, este nesemnificativ.

„Nicolae Xenopol era fiul unui consul al Prusiei la Iaşi care avea şi o şcoală particulară. A studiat la Berlin şi în Franţa, era doctor în drept şi la scurt timp după ce s-a întors în ţară a intrat şi în politică. Aşa a reuşit să faciliteze înfiinţarea ASE, în perioada în care a ocupat funcţia de ministru al industriei şi comerţului, instituţie de care a şi aparţinut academia până în 1935. Chiar dacă decizia lui a fost contestată şi de oameni din politică, dar şi de cursanţi ai şcolilor superioare, el a crezut în dezvoltarea schimburilor comerciale şi în nevoia de a instrui oameni în acest sens“, spune Ion Vorovenci, directorul muzeului din cadrul ASE şi profesor de istorie a economiei.

Iniţial, instituţia, denumită Academia de Înalte Studii Comerciale din Bucureşti, a funcţionat pe două etaje închiriate într-o clădire din zona Victoriei, iar din primele două promoţii de cursanţi au făcut parte numai nouă absolvenţi, instruiţi doar de şase-şapte profesori. Admiterea la studii se făcea fără examen, iar fiecare dintre studenţi plătea o taxă.

„La început erau aproximativ 700 de studenţi, iar din prima serie de candidaţi făceau parte tineri din categoria oamenilor cu bani, având în vedere că studiile se plăteau. Sistemul de selecţie şi de «triere» era foarte riguros“, explică profesorul Ion Vorovenci.

El mai precizează că Nicolae D. Xenopol a ocupat funcţia de ministru al industriei şi comerţului numai doi ani, iar în septembrie 1917 a fost numit prim ambasador al României în Japonia. La aproximativ patru luni, Xenopol a decedat, însă academia înfiinţată de el a continuat să se dezvolte şi în 1924 se începe construcţia sediului din zona Romană a Capitalei. Aceasta este dată în folosinţă doi ani mai târziu, iar în 1929, pe lângă cei trei ani de studii de învăţământ superior, este introdus şi un an pregătitor pentru absolvenţii de şcoli teoretice.

Academia de Studii Economice din Bucureşti a primit titulatura din prezent în anul 1967, iar statuia (bustul) celui care a pus bazele instituţiei a fost finalizată la 100 de ani de la înfiinţare (cu 84 de ani întârziere faţă de momentul în care s-au strâns primele fonduri pentru această acţiune).

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 01.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO