Eveniment

ASE elimină examenul de admitere pentru a treia oară

ASE elimină examenul de admitere pentru a treia oară

Autor: Corina Mirea

25.11.2013, 20:35 2955

Conducerea Academiei de Studii Economice, instituţie care şcolarizează peste 22.000 de studenţi, a decis pentru a treia oară în ultimii trei ani să scoată examenul de admitere începând cu anul viitor.  

„Principalul motiv pentru care am decis să ne întoarcem la admiterea pe baza mediei obţinute la bacalaureat este că acest  examen este în sine un filtru foarte bun şi nu are rost să obligăm tinerii să mai treacă printr-un al doilea examen

într-un timp atât de scurt, care, practic, constă în evaluarea candidaţilor pe baza aceleiaşi bibliografii. În plus, toate facultăţile atât din ţară, cât şi foarte multe din străinătate au apelat la un model de admitere similar, doar pe baza mediei de la bacalaureat, urmând ca în cei trei ani de facultate să se facă trierea pe baza performanţei de la examene“, a spus Pavel Năstase, rectorul ASE.

Această decizie poate fi interpretată însă şi ca o încercare  de a atrage mai mulţi candidaţi pentru locurile disponibile la facultăţile din cadrul ASE, după ce în ultimii ani chiar şi concurenţa pentru un loc la cele mai căutate facultăţi din cadrul instituţiei a scăzut semni­ficativ. Introducerea camerelor video la examenul de bacalau­reat a înjumătăţit numărul de absol­venţi „eligibili“ pentru fa­cultate, astfel că lupta dintre universităţi pentru atragerea de candidaţi este din ce în ce mai acerbă. De altfel, în vara acestui an ASE a scos la concurs peste 5.000 de locuri, însă numai puţin peste 3.500 de candidaţi s-au prezentat la examenul scris, în timp ce în 2009 concurenţa era de cinci candidaţi pe un loc, potrivit rectorului ASE.

În 2012, an în care Pavel Năstase candida pentru poziţia de rector, el propunea reintroducerea examenului scris pentru admiterea la ASE, motivând că este necesară evaluarea competenţelor necesare înţelegerii pregătirii în domeniul economic. Acest lucru s-a şi întâmplat anul acesta în vară, însă reintroducerea exame­nu­lui scris a generat şi mai puţine înscrieri pe listele ASE pentru admiterea în primul an de facultate şi în toamnă conducerea instituţiei a decis să renunţe din nou la admiterea candi­daţilor pe baza notelor de la examenul scris. Prin urmare, ASE ar trebui ca anul viitor să aibă, la fel ca în perioadele de vârf, mai mulţi candidaţi decât locuri scoase la concurs. Taxa anuală de şcolarizare pentru studenţii care nu sunt acceptaţi pe locurile de la buget este de peste 3.000 de lei pe an.

„Nu cred că se pune problema de diminuare a calităţii studenţilor care vor intra în primul an de facultate, pentru că, până la urmă, licenţa nu face decât să pună bazele economice, iar specializarea se face abia la studiile de master. În felul acesta vom da şansa tinerilor, care poate nu au cunoştinţe economice foarte bune, să se înscrie la facultate, să urmeze o carieră în domeniul economic dacă asta îşi doresc şi să fie ajutaţi să îşi îmbunătăţească nivelul de cunoştinţe“, mai precizează Pavel Năstase.

Bugetul anual al ASE, care are 700 de cadre didactice angajate, se ridică la aproximativ 50 de milioane de euro.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 26.11.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO