Eveniment

Asiguratorii au pornit la vanatoare de angajati

21.09.2005, 18:51 12

Evolutia pozitiva pe care a inregistrat-o piata asigurarilor in ultima perioada a determinat la nivelul companiilor din domeniu o crestere a nevoii de personal.

Acest lucru este scos in evidenta si de faptul ca la Bursa locurilor de munca pentru absolventi, care va fi organizata maine la nivel national, peste 18% din ofertele de munca pentru absolventii de studii superioare provin de la companiile de asigurari.

"Avem nevoie de oameni. Exista permanent posturi de consultanti financiari sau agenti de vanzari", a declarat Marius Onofrei, director departamentului de relatii cu publicul de la Allianz-Tiriac. El a adaugat ca volatilitatea fortei de munca in sectorul de asigurari este mare. "Cel mai mare potential de dezvoltare il au asigurarile de viata si, de aceea, creste si necesarul de personal", a mai spus Onofrei.

La randul sau, Mugurel Ceraceanu, presedintele Asiban, spune ca, avand in vedere cresterea volumului de afaceri, se simte nevoia de noi angajari.

"Chiar vrem sa majoram fondul de salarii. Avem nevoie de specialisti, dar angajam si studenti pentru operare calculator, fara carte de munca, cu contract de prestari servicii", a declarat Ceraceanu.

Potrivit datelor furnizate de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), cu doua zile inainte de desfasurarea bursei locurilor de munca pentru absolventi peste 1.800 de agenti economici si-au anuntat participarea oferind 20.033 de locuri de munca. Din acestea, peste 2.100 vor fi destinate persoanelor cu studii superioare.

Cea mai mare cerere vine din sectorul asigurarilor (403 locuri de munca), constructiilor (145) si activitati auxiliare ale institutiilor financiare (88). Asiguratorii cauta in special inspectori (227), consultanti (130) si agenti (64).

Companiile care vor participa la bursa mai cauta economisti (130 de posturi), ingineri mecanici (119), ingineri constructii civile (64), farmacisti (27), consultanti financiari (26) sau ingineri electronisti.

Cele mai multe slujbe sunt disponibile in municipiul Bucuresti (3.900), judetul Constanta (1.191) si judetul Arges (1.124).

Oficialii ANOFM estimeaza ca prezenta la Bursa a persoanelor interesate va fi mica, in comparatie cu oferta existenta. "Probabil ca rata de plasare a fortei de munca va fi undeva in jurul a 20% din locurile puse la dispozitie de angajatori", a declarat Silviu Bianu, presedintele ANOFM.

In ceea ce priveste locurile de munca oferite absolventilor fara studii superioare, cea mai mare oferta vine din partea companiilor din industria confectiilor din textile, blanuri si piele care vor sa angajeze peste 3.000 de persoane.



Crestere usoara a ratei somajului

Rata somajului inregistrata la nivel national a crescut in august cu 0,1% fata de iulie, ajungand la 5,6%, potrivit Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM). Oficialii ANOFM spun ca aceasta crestere, desi de mica amploare, este atipica pentru aceasta perioada a anului si pun aceasta evolutie pe seama inmultirii somerilor neindemnizati. Numarul somerilor a ajuns la aproape 499.000 de persoane, cu 9.680 mai multi decat in iulie, peste 66% din acestia fiind neindemnizati (in aceasta categorie intra persoanele inregistrate in evidentele agentiilor judetene pentru ocuparea fortei de munca, dar care nu primesc indemnizatie de somaj). "Campaniile pe care noi le-am derulat au determinat mai multe persoane care nu au un loc de munca sa se inscrie in evidentele agentiilor pentru ocuparea fortei de munca", a declarat pentru ZF Eugen Preda, directorul general executiv al ANOFM. Judetele situate la cei doi poli ai ratei somajului, de maximum sau de minimum, raman in continuare aceleasi: Hunedoara si Bihor. In Hunedoara nivelul ratei somajului a fost in august de 10,5%, in timp ce Bihorul a inregistrat o rata a somajului de 2,1%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO