Eveniment

Asociaţia lui Botiş trebuie să înapoieze 150.000 de euro

Asociaţia lui Botiş trebuie să înapoieze 150.000 de euro

Ioan Nelu Botiş, acum simplu deputat, candidează pentru Primăria oraşului Bistriţa

Autor: Adelina Mihai

18.08.2011, 00:02 416

Asociaţia "Parteneriat Euroactiv Bistriţa", beneficiarul unui proiect finanţat din fondurile europene pentru resurse umane, va trebui să restituie statului suma de 639.276 lei (152.000 de euro), pe care a primit-o în cadrul proiectului, potrivit datelor furnizate de AMPOSDRU, autoritatea de management care gestionează programul.

Proiectul, care ar fi avut o valoare totală de 500.000 de euro, a fost reziliat după ce unele informaţii apărute în presă au arătat că sediul acestui ONG era înregistrat acasă la Ioan Nelu Botiş, fostul ministru al muncii, care a demisionat în urma acestui scandal. În plus, soţia fostului ministru era angajată în acest proiect, iar autorităţile au început o anchetă prin care să stabilească dacă a fost sau nu vorba de conflict de interese.

"În urma verificărilor realizate de organismul intermediar care gestionează proiectul «Şansa la demnitate» implementat de Asociaţia «Parteneriat Euroactiv Bistriţa», echipa de verificare a reziliat contractul şi are în vedere recuperarea sumelor deja plătite către beneficiar, adică prefinan­ţa­rea în valoare de 639.267,04 lei", a spus Carmen Ionel, director general al AMPOSDRU.

Finanţarea pentru proiectul în care este implicată soţia lui Botiş a fost aprobată la o lună după numirea lui în funcţia de ministru al muncii. În acea perioadă reprezentanţii

AMPOSDRU au ară­tat că proiectul depus de asociaţie a fost transmis în variantă electronică pe data de 19 septembrie 2010, iar anexele aferente au fost depuse la registratură pe 22 septembrie. Ministrul Botiş a fost numit în funcţie pe data de 2 septembrie. Autoritatea de management care gestionează linia de finanţare pentru care s-a aprobat proiectul se află în subordinea Ministerului Muncii.

Ministrul Botiş este cercetat în prezent şi de Agenţia Naţională de Integritate (ANI), care s-a autosesizat în urma scandalului din presă şi care-l cercetează în prezent pentru conflict de interese. O anchetă a fost deschisă şi de către Departamentul de Luptă Antifraudă (DLAF) pentru acest caz. De asemenea, fostul ministru este anchetat şi de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).

Fostul ministru este pasibil de o pedeapsă cu închisoare de la şase luni la cinci ani, potrivit Codului Penal.

Ioan Nelu Botiş, acum simplu deputat, candidează pentru Primăria oraşului Bistriţa. El nu a putut fi contactat până la închiderea ediţiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO