Eveniment

Asociaţiile de elevi din ţară pun la zid Ministerul Educaţiei: „Ruşine! Dispozitivele conectate la internet au rămas doar pe hârtie”

Asociaţiile de elevi din ţară pun la zid Ministerul...

Autor: Vasile Magradean

04.08.2020, 13:53 214

Mai multe asociaţii ale elevilor acuză Ministerul Educaţiei şi Cercetării (MEC) că nu asigură conectatea dispozitivelor la internet pentru învăţământul online. Elevii cer începerea procedurii de achiziţie de laptopuri/ tablete pentru numărul real de elevi fără acces la un dispozitiv propriu.

Aceştia solicită autorităţilor să garanteze respectarea dreptului la educaţie şi spun că legea nu se negociază, iar educaţia trebuie să continue şi pe timp de pandemie.

Elevii ameninţă că vor depune plângere penală pe numele Monicăi Anisie, dacă în cel mai scurt timp nu se vor lua măsuri pentru asigurarea accesului la educaţie.

”Lipsa dispozitivelor conectate la Internet a fost un factor extrem de important, care a reprezentat blocarea dreptului la educaţie pentru 900.000 de elevi din toată ţara. Deşi ministerul promovează demersul <<Şcoala de acasă>> ca fiind un garant al educaţiei pentru anul şcolar 2020-2021, problema este departe a fi rezolvată şi nu pare că se vrea a fi rezolvată”, au spus reprezentanţii elevilor.

Aceştia au explicat că în luna iulie a fost adoptată Legea nr. 109/2020 prin care se impune obligativitatea MEC de a asigura, la cerere, fiecărui cadru didactic şi fiecărui elev un laptop sau o tabletă, conectate la internet.

Achiziţia de dispozitive este următorul pas pe care autorităţile ar fi trebuit să îl facă, pentru a putea asigura fiecărui elev sau profesor un dispozitiv care să permită folosirea platformelor de e-learning.

”Autorităţile amână începerea achiziţiei publice, solicitată de asociaţiile de elevi încă din luna martie, încălcând astfel prevederile Legii 109/2020, care, de altfel, nu necesită norme de aplicare pentru a putea fi pusă în practică. (…) Ruşine Ministerul Educaţiei. Asigurarea dispozitivelor conectate pentru elevi, doar pe hârtie”, au arătat asociaţiile de elevi.

Elevii susţin că printr-un ordin se impune condiţia prin care doar elevilor ce nu deţin un dispozitiv ce se poate conecta la internet în familie li se pot acorda tablete şi nu se menţionează numărul de tablete/laptopuri din cele 250.000 anunţate de MEC care este destinat cadrelor didactice.

”Ne exprimăm profunda indignare cu privire la condiţia de a primi un dispozitiv, deoarece există cazuri în care părinţii deţin un telefon mobil, dar pe care elevii nu îl pot folosi la orele de curs din mediul online. Cazurile în care mai mulţi copii împart un telefon nu reprezintă o metodă prin care elevii să îşi poată desfăşura eficient activitatea din online şi să se poată asigura accesul la educaţie”, am menţionat elevii.

Aceştia au precizat că existenţa unui smartphone într-o familie nu oferă certitudinea că dispozitivul răspunde nevoilor pe care predarea online le impune, fiind mult mai greu de accesat materialele, uneori chiar imposibil.

”Este necesară asigurarea unui laptop conectat la internet pentru fiecare elev în parte, aşa cum prevede legea, fără vreo discriminare. (…) Facem apel la conştiinţa doamnei ministru să nu discrimineze elevii şi să înceapă procedura de achiziţie pentru numărul real de elevi fără acces la un dispozitiv propriu”, au mai spus reprezentanţii asociaţiilor.

Solicitările la adresa MEC au fost formulate de Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC), Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov (AEBI), Asociaţia Elevilor din Maramureş (AEM) şi Asociaţia Vâlceană a Elevilor (AVE).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO