Eveniment

Asociaţiile de elevi: ministrul Sorin Cîmpeanu dă o nouă ţeapă elevilor navetişti

Asociaţiile de elevi: ministrul Sorin Cîmpeanu dă o...

Autor: Petru Mazilu

23.05.2021, 14:45 49

Reprezentanţii unor asociaţii de elevi solicită organizarea unei dezbateri publice despre ordonanţa privind transportul. Ei susţin că ministrul Ediucaţiei, Sorin Cîmpeanu, „dă o nouă ţeapă elevilor navetişti”.

Asociaţiile elevilor din Constanţa, Bacău, Maramureş, Mureş, Vâlcea, Ilfov şi Bucureşti critică măsurile comunicate de Ministerul Educaţiei şi Cercetării şi le solicită guvernanţilor să nu adopte Ordonanţa de Urgenţă.

Potrivit acestora, miercuri, Ministerul Educaţiei a publicat un comunicat de presă în care a menţionat, în ultimul paragraf, faptul că proiectul de Ordonanţă de Urgenţă ce reglementează decontul navetei va fi votat în următoarea şedinţă de Guvern.

„Reprezentanţii elevilor au criticat profund încă de la publicarea primului proiect similar de OUG măsura, şi consideră că Ministerul Educatiei dă dovadă de ignoranţă şi de dezinteres”, arată elevii într-un comunicat de presă.

Elevii explică motivele nemulţumirii lor.

„La momentul actual, Legea nr. 226/2020 prevede gratuitatea la transportul judeţean. Astfel, elevii se duc şi primesc abonamentul gratuit de la operatorii de transport, pe baza carnetului de elev, urmând ca operatorului să îi fie decontate anumite cheltuieli de către Consiliul Judeţean, în baza contractului de serviciu public. În ciuda faptului că a trecut peste un an de la promulgarea Legii nr. 226/2020, elevii încă sunt nevoiţi să îşi achiziţioneze abonamentele la preţ întreg, fiind victime ale dezinteresului autorităţilor locale şi centrale. În acest moment, legea nu se aplică deoarece încă de la elaborarea bugetului de stat, nu a fost prevăzut nici măcar 1 leu pentru transportul elevilor, iar Ministerul Educaţiei încearcă în aceste momente să lase impresia că problema s-ar rezolva după adoptarea ordonanţei”, mai scrie în comunicat.

Elevii critică prevederile ordonanţei.

„Proiectul de Ordonanţă prevede trecerea transportului judeţean în procedură de decont, fiind astfel eliminată gratuitatea, elevii navetişti fiind nevoiţi, în teorie, să îşi achiziţioneze abonamentele la preţ întreg din sume proprii, urmând să le fie decontat parţial preţul de către unitatea de învăţământ. Mai mult, trecerea la o procedură de decont a fost introdusă la pachet cu tarife maximale impuse operatorilor de transport. Legislaţia europeană în vigoare prevede obligaţia de a încheia contracte de servicii publice pentru a stabili restricţii operatorilor privaţi, tarifele maximale fiind în contradicţie cu acestea. Naveta elevilor va ajunge astfel să fie decontată parţial sau deloc, deoarece preţurile prevăzute de tarifele maximale nu vor corespunde cu cele reale ale abonamentelor”, este concluzia elevilor.

Asociaţiile de elevi au transmis o adresă prin care solicită Ministerului Educaţiei şi Cercetării să nu aprobe ordonanţa de urgenţă şi să organizeze o dezbatere publică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO