Eveniment

Asociaţiile de părinţi: Decizia de a nu redeschide şcolile a fost una previzibilă. Părinţii nu mai voiau să îşi trimită copiii la şcoală de frica de a nu se contamina

Asociaţiile de părinţi: Decizia de a nu redeschide...

Autor: Ramona Cornea

28.04.2020, 15:05 296

Iulian Cristache, preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi – Învăţământ Preuniversitar (FNAP-IP), afirmă că decizia autorităţilor de a nu redeschide şcolile în acest an şcolar şi de a continua cursurile în mediul online este una previzibilă deoarece majoritatea părinţilor nu voiau să îşi mai trimită copiii la şcoală de frica de a nu se contamina,

”Este o decizie foarte grea pe care autorităţile au luat-o. Indiferent de decizia pe care o luau, întotdeauna ar fi fost nemulţumiţi. Este o decizie previzibilă, majoritatea părinţilor spuneau că nu vor să îşi mai trimită copiii la şcoală de frica de a nu se contamina. Pericolul de contaminare există şi după 15 mai, după ce ne vom întoarce la muncă şi nu va dispărea nici din toamnă. Trebuie să ne învăţăm să trăim cu acest virus şi de aceea trebuie să legiferăm predarea şi evaluarea online. Acum sunt 3 milioane de elevi care nu se pot întoarce la şcoală”, a spus Iulian Cristache pentru ZF.

FNAP-IP a susţinut ca Evaluarea Naţională şi Bacalaureatul să fie date în format fizic, spune el.

”Nu avem legislaţia care să ne permită să evaluăm în mediul online. Unii părinţi spuneau că examenele ar fi trebuit echivalate cu rezultatele şcolare de până acum, dar nota 5 de la o şcoală nu reflectă nota 5 de la o alta. Sunt şi şcoli unde evaluarea se face pe repede înainte. Pentru Evaluarea Naţională, clasamentul trebuie să reflecte cunoştinţele elevilor. La Bacalaureat nu contează atât de mult nota de la examen, contează diploma pentru că unele facultăţi dau ele examen de admitere, iar altele organizează concursuri pe bază de dosar”, spune Cristache.

Organizarea celor două examene nu ar trebui să fie o problemă, deşi preşedintele Iohannis a spus că trebuie să fie maximum 10 elevi în o clasă, spune preşedintele FNAP-IP.

”Până acum erau centre de examen care reuneau elevii de la mai multe şcoli, acum fiecare şcoală îşi va organiza examenele. În mediul rural sunt câteva clase terminale în fiecare şcoală,  se împart în 3-4 săli şi reduc riscul de contaminare”, crede el.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că grădiniţele, şcolile şi universităţile se deschid abia în luna septembrie, iar doar cei din clasele a VII-a şi a XII-a se vor mai întoarce la şcoală anul acesta, pentru două săptămâni, când se vor pregăti pentru susţinerea examenelor. Elevii vor învăţa online, iar anul şcolar va fi finalizat pe baza notelor obţinute până acum. De asemenea, examenele finale vor fi susţinute de elevi, respectându-se normele de distanţare socială, a mai spus preşedintele.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO