Eveniment

Atac al ministrului de Externe din Ungaria la adresa lui Iohannis: „Preşedintele României este un politician extrem de anti-ungar”

Atac al ministrului de Externe din Ungaria la adresa lui...

Autor: Andreea Tobias, Mediafax

19.06.2020, 19:02 261

Ministrul de Externe din Ungaria, Szijjártó Péter, scrie despre Klaus Iohannis că este un politician „anti-maghiar” care implică Ungaria şi Guvernul de la Budapesta în campania electorală românească. Reacţia vine după ce Iohannis a sesizat CCR despre deschiderea unui punct de trecere a frontierei.

„Din păcate, preşedintele României este un politician extrem de anti-ungar. El implică constant Ungaria şi Guvernul maghiar în campania electorală românească. Mai mult, acum dăunează intenţionat colaborării româno-maghiare şi împiedică probleme care sunt importante atât pentru poporul maghiar, cât şi pentru cel român”, scrie Szijjártó Péter pe Facebook.

Ministrul de Externe din Ungaria adaugă că frontierele deschise la graniţele celor două ţări nu sunt doar simbolice, ci au şi un rol practic, respectiv apropie cele două comunităţi şi fac viaţa mai uşoară acestora.

„Vetoul pentru deschiderea unei noi treceri de frontieră nu este altceva decât un obstacol deliberat în apropierea celor două naţiuni. Guvernul maghiar rămâne angajat în dezvoltarea relaţiilor bilaterale, deoarece acest lucru este şi în interesul maghiarilor care locuiesc în Transilvania şi Secuime”, mai scrie Szijjártó Péter.

Preşedintele Klaus Iohannis vineri Curţii Constituţionale o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii pentru deschiderea de către Guvernul României a tratativelor diplomatice pentru încheierea unui acord cu Ungaria privind deschiderea punctului internaţional de trecere a frontierei Beba Veche (România) – Kubekhaza (Ungaria).

Iohannis arată în sesizare că Parlamentul României a transmis, în 2 iunie 2020, preşedintelui României, pentru promulgare, Legea pentru deschiderea de către Guvernul României a tratativelor diplomatice pentru încheierea unui acord cu Republica Ungaria privind deschiderea punctului internaţional de trecere a frontierei Beba Veche (România) – Kubekhaza (Ungaria).

„Apreciem că legea dedusă controlului de constituţionalitate contravine dispoziţiilor constituţionale (...) referitoare la respectarea principiului separaţiei puterilor în stat, (...) conform cărora Parlamentul este unica autoritate legiuitoare a ţării”, se arată în sesizare.

„Aşadar, prin legea criticată, Parlamentul limitează libertatea Guvernului în a-şi manifesta voinţa cu privire la o anumită problemă de politică externă. Astfel, Guvernul este obligat să-şi exercite o anumită atribuţie în condiţiile fixate de Parlament, în sensul declanşării/iniţierii unei acţiuni juridice sub forma unor discuţii oficiale, adică a unor negocieri, purtate cu scopul încheierii în viitor a unui acord separat cu Republica Ungaria care să privească deschiderea unui punct de trecere a frontierei de stat”, se mai arată în sesizare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO