Eveniment

Atac dur al lui Cioloş la adresa premierului Dăncilă: Dacă va tranzacţiona ca la tarabă, România riscă să piardă portofoliul transporturi

Atac dur al lui Cioloş la adresa premierului Dăncilă:...

Autor: Ana Petrescu, Mediafax

01.10.2019, 14:25 252

Liderul grupului Renew Europe Dacian Cioloş a declarat, marţi, că România riscă să piardă portofoliul transporturi, dacă Viorica Dăncilă şi PSD continuă să tranzacţioneze „ca la tarabă” funcţia de comisar european.

„Trebuie să o spunem foarte clar: ne aflăm într-un moment dificil în ceea ce priveşte desemnarea comisarului nostru european. După telenovela cu banii împrumutaţi şi cu apartamentele Rovanei Plumb, riscăm să distrugem totul. Vreau să mai explic o dată, poate înţelege şi Viorica Dăncilă: România a primit un portofoliu foarte important în Comisia Europeană, cel al Transporturilor. L-a primit România, nu Guvernul PSD, nu doamna Dăncilă pe persoană fizică. Repartizarea acestui portofoliu n-a fost o întâmplare şi nici un cadou pentru un guvern care s-a situat mereu pe poziţii antieuropene. Un rol important l-a avut votul românilor de la alegerile europarlamentare din 26 mai, când au trimis la Bruxelles mulţi oameni competenţi, oameni care cred în valorile Uniunii Europene”, a scris Dacian Cioloş, marţi, pe Facebook.

Liderul PLUS a mai afirmat că Viorica Dăncilă nu a ţinut cont de condiţiile pe care i le-a comunicat în legături că propunerea de comisia european.

„Şi, dacă tot a spus Viorica Dăncilă că am relaţii şi influenţă ca lider al unui grup politic important din Parlamentul European, atrag atenţia în modul cel mai serios că noi, românii, putem păstra portofoliul Transporturilor din Comisia Europeană numai dacă vom face o nominalizare rezonabilă. Dacă vom propune un om competent, dedicat valorilor europene şi integru. Condiţii pe care i le-am spus încă de la început Vioricăi Dăncilă şi de care nu a ţinut cont”, a completat Cioloş.

Acesta avertizează că în cazul în care premierul şi PSD se vor juca în continuare cu nominalizarea consarului european, atunci România riscă să piardă portofoliul transporturi.

„În cazul în care Dăncilă şi PSD vor continua să se joace de-a nominalizarea, în cazul în care vor crede şi pe viitor că postul de comisar european poate fi tranzacţionat ca la tarabă în interiorul PSD, România riscă să piardă portofoliul Transporturi”, a conchis Dacian Cioloş.

Viorica Dăncilă a afirmat că opoziţia a făcut un lobby negativ care a dus la respingerea Rovanei Plumb de către Comisia JURI, precizând că preşedintele Comisiei juridice este în grupul Renew Europe. Premierul a spus că Dacian Cioloş ar trebui întrebat ce demersuri a avut în acest sens.

Şeful Executivului a adăugat că va propune o nouă persoană pentru funcţia de comisar european, după ce Comisia JURI a respins-o pe Rovana Plumb pentru această poziţie, spunând că se află în conflict de interese.

Comisia pentru Afaceri Juridice (JURI) a Parlamentului European a decis, luni, prin vot, că Rovana Plumb şi Laszlo Trocsanyi nu sunt apţi pentru funcţia de comisar european.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO