Eveniment

Atac dur al preşedintelui Iohannis la adresa Guvernului: PSD amanetează viitorul ţării, creşte salarii şi pensii şi neglijează investiţii importante. Este o evoluţie TOTAL nesatisfăcătoare a finanţelor publice. Este IMPERIOASĂ demisia doamnei Dăncilă pentru a face loc unor oameni responsabili şi competenţi

Atac dur al preşedintelui Iohannis la adresa Guvernului:...

Autor: Ştefan Stan

07.05.2018, 19:38 898

Preşedintele Klaus Iohannis a atacat dur Guvernul într-un discurs de luni seară, cerând din nou în mod vehement demisia premierului Dăncilă. Preşedintele a făcut o analiză a rezultatelor economice ale guvernării PSD şi a exemplificat pe rând punctele unde România a subperformat, atât la colectare, cât şi la fonduri europene sau investiţii.

”PSD amanetează viitorul ţări, creşte salarii şi pensii şi neglijează investiţii importante. PSD este incapabil să ţină ordine în finanţele publice. După trei prim-miniştri şi toţi atâţia şefi la ANAF, cel mai vizibil efect este incertitudine, lipsa de predictibilitate, în ansamblu, un comportament tot mai costisitor pentru contribuabilul român. La venituri bugetare totale, în primul rând este important să observăm că guvernarea PSD nu reuşeşte în niciun chip să transforme creşterea economică în creştere a veniturilor”. 

"S-au publicat astăzi datele care arată execuţia bugetară din primul trimestru al 2018, date publicate cu întârziere. Mă voi referi la aceste date care arată execuţia finanţelor publice. (...) Progrmaul de guvernare PSD s-a aflat de la bun început pe contrasensul unei logici economice elementare. PSD a propus românilor scăderea taxelor şi impozitelor, pe de altă parte au propus o creştere puternică a cheltuielilor bugetare pentru salarii, pensii, drumuri, au spus ei, pentru şcoli, au spus ei. Pentru economişti, dar şi pentru cei interesaţi această abordare a produs surprindere. Este vorba de un fel de magie economică propusă de PSD. Scăderea impozitelor, creşterea salariilor şi realizarea tuturor celorlalte lucruri este o ecuaţie care va fi dusă cu greu la bun sfârşit. Tebuie să vedem cât va mai ţine această iluzie creată de PSD", a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

Preşedintele a acuzat guvernarea că ignoră investiţiile importante.

"Până şi cei cărora le-au crescut salariile sunt nemulţumiţi. S-a promis creşterea cu 25% a salariilor bugetarilor, dar ea a a rămas pe hârtie, deoarece au fost trecute contribuţiile de la angajator la angajat şi s-au anulat practic creşterile. (…) După ceva timp de la guvernarea PSD, nu vedem nici drumuri, nici străzi, nici şcoli, nici spitale, nimic. Totuşi lumea se întreabă de unde vin aceşti bani pentru care vin aceste creşteri. PSD, de fapt, amanetează viitorul ţării, creşte salarii, pensii şi neglijează investiţii importante şi în infrastructură şi în alte domenii în general. Din contră execuţia bugetară arată că veniturile nu au ajuns la nivelul programului, nu impus de cineva, ci prezentat de propriul guvern, deci nici măcar propriul program nu l-au îndeplinit. Asta arată un lucru trist, că PSD e incapabil să ţină ordine în finanţele publice. După trei premieri şi doi şefi ANAF, certitudinea este lipsa de predictibilitate", a mai spus Iohannis.

► Am avut o creştere economică de 7%, dar veniturile nu au crescut proporţional cu economia. 

► Veniturile din accize reflectă cel mai fidel degringolada din Finanţele publice gestionate de PSD: cu toate că au crescut preţurile, cu toate că s-a reintrodus acciza pe carburant, chestiune care nu a fost prevăzută în acel valoros program de guvernare, colectarea de către ANAF se află la 12% sub program. Aceasta este performanţa PSD-ului, cu toate că românii plătesc  preţuri mai mari pentru aproape tot, statul nu colectează veniturile cuvinte, nu realizează nici şcoli, nici autostrăzi, nici spitale. 

► Fondurile europene, un nou eşec al PSD-ului. Pe partea de venituri suntem cu 37% sub valoarea programată, iar la cheltuieli suntem la 43% sub valoarea programată. Este totuşi, mult sub ce s-a programat. Este inadmisibil ca aceste fonduri europene să nu facă parte din priorităţile guvernului. Dar PSD are tot felul de priorităţi: lupta cu BNR, cu investitorii, cu multinaţionale, numai cu fondurile europene nu prea se luptă. Dacă s-ar lupta în interesul românilor ar atrage banii şi ar face investiţii. Măcar de acolo dacă din fonduri proprii nu reuşesc să facă acest lucru. 

► România se află în procedura privind deviaţia semnificativă a deficitului bugetar. Guvernul PSD ar fi bine să nu utie că România face în continuare obiectul acestei proceduri europene, şi dacă nu se corectează, acest lucru se va agrava. Doar că nu se vede nicio intenţie şi nicio măsură corectivă. 

► Îi invit pe guvernanţii PSD să-şi revină. Per ansamblu, este o evoluţie TOTAL nesatisfăcătoare a finanţelor publice. Este IMPERIOASĂ demisia doamnei Dăncilă pentru a face loc unor oameni responsabili şi competenţi. 

► În acest context este din ce în ce mai vizibil că Dragnea şi ai lui nu au nicio soluţie pentru o guvernare bună şi eficientă. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO