Eveniment

Atacurile teroriste de la Bruxelles. Cresc îngrijorările că Belgia a ignorat avertismente că ceva tragic se poate întâmpla

Oameni adunaţi în Place de la Bourse din centrul Bruxelles-ului pentru a comemora victimele atentatelor teroriste de marţi

Oameni adunaţi în Place de la Bourse din centrul Bruxelles-ului pentru a comemora victimele atentatelor teroriste de marţi

Autor: Bogdan Cojocaru

25.03.2016, 00:07 657

Atacurile teroriste de la Bruxelles au mai făcut două victime, de data aceasta politice. Miniştrii belgieni de interne şi al justiţiei şi-au prezentat demisia după ce preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a făcut spectacol anunţând că Ankara l-a expulzat anul trecut în Europa pe Ibrahim El Bakraoui, unul dintre atacatorii sinucigaşi de marţi, şi că a avertizat Belgia că acesta era luptător jihadist.

Demisia miniştrilor a fost refuzată de premierul Charles Michel, potrivit presei belgiene. Belgia este mult prea predispusă la crize politice. În perioada 2007–2011 această ţară a supravieţuit 20 de luni fără guvern, un record mondial.

Turcia are propriile probleme cu atacurile teroriste, pentru care este învinuit preşe­dintele. Faptul că Erdogan anunţă public că instituţiile turce au putut descoperi un terorist care a pus pe jar Europa nu poate decât să-i dea un boost popularităţii sale.

„Belgia ne-a ignorat avertismentul că această persoană este un luptător străin“, a declarat miercuri seara preşedintele turc.

Forward, o publicaţie de limbă engleză adresată evreilor, scrie, citând un post israelian de televiziune, că Israel a avertizat Belgia că securitatea aeroportului din Bruxelles este deficitară.  Avertismentul a venit de la oficiali israelieni însărcinaţi cu evaluarea securităţii pe aeroporturile de pe care pleacă zboruri spre Tel Aviv. Ibrahim el Bakraoui, identificat de autorităţile belgiene ca fiind unul dintre cei doi kamikaze care s-au detonat marţi pe aeroportul Zaventem din Bruxelles, a fost expulzat din Turcia de două ori anul trecut, în lunile iulie şi august, a declarat ieri un oficial din guvernului turc.

Un alt responsabil a explicat că prima expulzare a lui Ibrahim el Bakraoui a fost motivată de o serie de presupuneri ale poliţiei turce, potrivit cărora acesta ar fi putut fi un combatant străin, scrie Le Figaro. Ibrahim el Bakraoui nu a comis niciun delict în Turcia, iar expulzarea sa a fost „administrativă“, a pre­cizat oficialul. Fratele său, Khalid El Bakraoui, în vârstă de 27 de ani, a murit marţi după ce a detonat o bombă în al doilea vagon al unei rame de metrou, într-o staţie din centrul Bruxelles-ului. Un bărbat care afirmă că i-a cunoscut pe cei doi fraţi terorişti şi membri ai familiei acestora a povestit pentru DPA că păreau tineri „normali“, chiar dacă au fost eliberaţi recent de la închisoare.

"Nu erau fanatici. Nu erau fanatici religioşi", a spus Makran Hakim, în vârstă de 49 de ani, care a lucrat ca frizer în cartierul din capitala belgiană în care locuiau cei doi tineri.

Autorităţile belgiene, acuzate de incompetenţă, încearcă să-şi dea seama cum au fost posibile atacurile în condiţiile în care Bruxelles-ul, capitala neoficială a Uniunii Europene, unde-şi au sediul NATO, cea mai puternică organizaţie militară din lume, şi o multitudine de instituţii comunitare, este unul dintre cele mai bine păzite oraşe europene.

Toţi cei trei atacatori sinucigaşi, de naţionalitate belgiană, se aflau pe lista celor mai căutaţi suspecţi în ancheta privitoare la atentatele din Paris din noiembrie, soldate cu 130 de morţi.

La Bruxelles au murit cel puţin 31 de persoane şi 250 au fost rănite. 

Autorităţile anchetau ieri în legătură cu cât de extinsă este reţeaua care a comis atacurile sângeroase, relatează DPA.

Radioteleviziunea belgiană a vehiculat ideea că un al doilea bărbat ar fi participat la atacul de la metrou. Ieri era neclar dacă acest bărbat neidentificat, surprins de camerele de luat vederi în timp ce transporta un bagaj mare, mai era în viaţă.

Între timp, doi membri ai ISIS au ameninţat într-o înregistrare video că vor comite atentate la biroul premierului Marii Britanii şi la aeroporturi din Londra, informează Daily Mail, o publicaţie care pune accent pe ştiri de senzaţie. Înregistrarea prezintă doi bărbaţi cu cagule, având accente britanice, care celebrează comiterea atentatelor de la Bruxelles. "Belgia: aeroportul din Bruxelles a explodat. ... Heathrow...", afirmă unul dintre terorişti. "Gatwick, Downing Street... înţelegeţi??", afirmă celălalt terrorist. Înregistrarea video a fost postată pe reţeaua Instagram. Aeroporturile Heathrow şi Gatwick sunt situate la periferia oraşului Londra, iar Downing Street 10 este reşedinţa şi biroul premierului Marii Britanii. Tot din Daily Mail se poate afla că teroriştii voiau să aducă 4 bombe la aeroportul din Bruxelles, dar nu au putut pentru că dintr-un joc al sorţii nu le-au putut transporta. O companie care oferă spre închiriere maşini cu şofer ar fi trimis, contactată de atacatorii din Bruxelles înaintea atentatelor, o berlină care să îi transporte pe aceştia la aeroport în loc de autoutilitara comandată de ei, şi astfel, ce-a de-a patra bombă nu a mai încăput în portbagajul vehiculului.

Rob Wainwright, şeful Europol, a avertizat că ISIS a adoptat o strategie “mai agresivă” în ceea ce priveşte Europa, iar autorităţile responsabile cu securitatea se concentrează pe circa 5.000 de posibili terorişti, oameni care s-au radicalizat în Europa şI s-au dus în Siria să lupte. MulţI dintre ei s-au întors. El a confirmat legatura dintre atacatorii de la Paris şI cei de la Bruxelles şI că Brexitul ar fi o greşeală pentru securitatea Marii Britanii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO