Eveniment

Atenţia se mută din nou în Marea Britanie şi Franţa, dar victimele sunt clare: procesatorii români de carne pierd încrederea pieţelor europene

Atenţia se mută din nou în Marea Britanie şi Franţa, dar victimele sunt clare: procesatorii români de carne pierd încrederea pieţelor europene

Ministrul agriculturii Daniel Constantin s-a aflat ieri la Bruxelles pentru o întâlnire cu miniştrii agriculturii din ţările implicate în scandalul cărnii de cal. Întâlnirea a început la ora 19 şi a avut un caracter informal. Au participat miniştrii agriculturii din Franţa, Marea Britanie, Luxemburg, Suedia, România şi Polonia. Comisia Europeană a fost reprezentată de Toni Borg, comisarul pentru sănătate şi protecţia consumatorilor, şi de un reprezentant al comisarului pentru agricultură Dacian Cioloş.

Autor: Gabriel Razi

14.02.2013, 00:06 1878

Scandalul a continuat ieri să ia am­ploare după ce autorităţile brita­nice au făcut percheziţii la două aba­toare suspectate că ar fi im­plicate în această fraudă, iar dis­­tribuitorul francez de produse congelate Picard a retras de la vânzare două sor­ti­men­te de lasagna şi paste bolognese, ce i-au fost furnizate de fabrica Comigel din Luxem­burg.

"Deja cei din Marea Britanie care luau marfă de la mine m-au anunţat că nu mai vor nimic. Ne merităm soarta", a spus la rân­dul său şi Nicolae Ciuleac, director ge­neral şi proprietar al Carniprod Tulcea, un procesator cu afaceri estimate de 20 mil. euro anul trecut piaţa locală a cărnii, care îşi acoperea câteva procente din bu­siness din livrările de carne proce­sată în străinătate.

Astfel, sub risc se află ex­por­tu­rile româneşti de carne de vită şi cal, ceea ce înseamnă o piaţă de apro­ximativ 30 milioane de euro anul trecut, potrivit calculelor ZF, făcute pe baza exporturilor la opt luni.

Lipsa de credibilitate s-ar putea translata cu uşurinţă şi către alte segmente ale pieţei de export de carne în condiţiile în care acest scandal vine după ce industria a fost lovită şi în trecut de crize precum cea a gripei aviare sau cea a gripei porcine.

Astfel, sub semnul întrebării ar putea fi şi exporturile de carne de pui, porc, dar şi de mezeluri sau con­serve de carne. Va­loarea cumulată a exporturilor acestor produse s-a ridicat anul trecut la apro­ximativ 270-280 mi­lioane de euro.

"Scandalul va avea im­pact în sensul neîn­cre­derii faţă de pro­ducătorii şi procesatorii români de carne şi faţă de carne în general. Acest scandal a pornit de la o declaraţie ires­ponsabilă şi aştept şi eu ca autorităţile să îi găsească pe vinovaţi", a declarat Sorin Minea, preşedintele federaţiei Ro­malimenta şi pro­prietar al proce­sa­torului Angst, un business de aproximativ 50 mil. euro în industria mezelurilor.

Companiile din România au devenit mai agresive pe piaţa cărnii din Uniunea Europeană abia în ultimii trei ani, după ce consumul intern s-a încadrat pe o pantă descendentă.

În acel moment, antre­prenorii din această industrie, una dintre puţinele din economie unde jocurile continuă să fie făcute de afaceri ale românilor, au decis să încerce să contra­balanseze pierderile din vânzări de pe piaţa internă prin livrările către vestul Europei. Primele ţinte au fost comunităţile de români din Spania şi Italia, dar treptat companiile locale au început să îşi facă loc şi pe celelalte pieţe mari din regiune.

Unul dintre canalele de intrare pe aceste pieţe au fost contractele de livrare pentru materii prime, semipre­parate sau cele pentru mărci private.

"În acest moment suntem cam ieşiţi din acest scandal după ce a ieşit la iveală că din România a plecat carne de cal carcasă şi nu carne tocată sau în amestec. Tot ce a plecat de la noi a ajuns în Olanda şi mai departe informaţiile nu sunt clare. Se pare că pe lanţ au fost mai mulţi intermediari", a declarat pentru ZF Radu Timiş, proprietarul şi preşedintele CrisTim, unul dintre cei mai cunoscuţi antreprenori de pe piaţa locală de procesare a cărnii.

Traseul exact, cantităţile, destinaţia finală şi momentul în care s-ar fi produs frauda în scandalul cărnii de cal rămân în continuare neclare în condiţiile în care atât autorităţile europene, cât şi cele de la Bucureşti nu au prezentat până ieri seară un raport complet asupra acestei situaţii. Re­prezentanţii Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare au anunţat că angajaţii instituţiei lucrau ieri la un raport detaliat referitor la acest scandal, concluziile urmând a fi făcute publice în zilele următoare.

Ministrul agriculturii Daniel Constan­tin s-a aflat ieri la Bruxelles pentru o întâlnire cu miniştrii agriculturii din ţările implicate în scandal.

În aceste condiţii singura reacţie oficială din România pe această temă a venit din partea secretarului de stat Achim Irimescu, prezent la un târg de produse ecologice în oraşul german Nürnberg.

"În urma discuţiei pe care am avut-o cu partenerii francezi şi britanici am stabilit clar că din România nu a plecat carne în amestec. Dacă în final carnea ar putea fi din România, dar amestecată de către alţii, deja nu mai este problema noastră. Mai nou, întelegem că în Marea Britanie sunt nişte probleme în abatoare de cabaline", a spus ieri Irimescu, citat de Mediafax.

"Nu este problema noastră, nu ne interesează ce se întâmplă în alte state membre, dar noi trebuia să luăm toate măsurile ca să verificăm dacă România este implicată în scandalul cu lasagna, în care s-a înlocuit carnea de vită cu cea de cal, pe motiv că ar fi mai ieftină. Desigur, nu este o problemă de siguranţa alimentelor, ci una de înşelare a consumatorului."

Secretarul de stat a mai declarat că în condiţiile în care autorităţile române nu au descoperit nereguli la procesatorii locali, scandalul nu mai are legătură cu România.

Financial Times a citat Ziarul Financiar într-un articol pe tema scandalul cărnii de cal

Cotidianul britanic Financial Times, publicaţie economică cu o istorie de 125 de ani, a citat în ediţia tipărită de ieri Ziarul Financiar într-un articol semnat de Neil Buckley pe tema scandalului cărnii de cal.

"Ziarul Financiar a anunţat că România exportă carne de cal de 10-12 milioane de euro anual, în condiţiile în care agricultura rămâne unul dintre pilonii principali ai economiei", a notat cotidianul britanic.

Scandalul cărnii de cal a adus în lumina reflectoarelor exporturile de carne de cal şi pe cele de carne de vită, un segment care a acoperit anul trecut aproximativ 30 de milioane de euro, ceea ce înseamnă sub un procent din totalul livrărilor de produse agroalimentare făcute în străinătate de firmele din România. Cu toate acestea, sensibilitatea consumatorilor europeni la securitatea alimentară şi la trasabilitate a transformat un scandal fără o miză financiară importantă într-un eveniment care a stârnit reacţii la nivel înalt.

În ultimele zile pe tema acestui scandal au avut reacţii atât preşedintele Traian Băsescu, preşedintele francez François Hollande, ambasadorul britanic Martin Harris, premierul Victor Ponta şi comisarul european pentru agricultură Dacian Cioloş.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO