Eveniment

Atenţie! Contribuabilii sunt scutiţi de impozitul pe venit din chirii dacă au redus valoarea lunară a contractului cu 30% faţă de februarie 2020

Atenţie! Contribuabilii sunt scutiţi de impozitul pe...

Autor: Răzvan Botea

08.03.2021, 20:43 33782

Contribuabilii sunt scutiţi de impozitul pe venit din chirii dacă au redus valoarea lunară a contractului cu 30% faţă de februarie 2020, prin inetremediul Legii 62/2020, scriu consultanţii Deloitte România Radu Derscariu, director, şi Simona Bădoiu, manager, Global Employer Services, în cadrul unui text de opinie.

„Pentru veniturile de acest tip (din chirii – n. red.) obţinute începând din luna martie 2020, contribuabilul este scutit de impozit pe venit dacă a redus valoarea lunară a contractului de închiriere cu cel puţin 30% faţă de luna februarie 2020. În acest caz, valoarea redusă a veniturilor din chirii nu se ia în calcul nici la determinarea plafonului pentru CASS. Facilitatea este valabilă pentru perioada în care a fost redusă valoarea contractului de închiriere (demonstrată printr-un act adiţional la contractul de închiriere), dar nu mai târziu de 31 decembrie 2020.”

Ei explică că veniturile extrasalariale din chirii sunt considerate venituri impozabile de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) şi că trebuie declarate prin intermediul declaraţiei unice.

„Veniturile obţinute de persoanele fizice din chirii din România sunt considerate impozabile, astfel că cel care le încasează este obligat să le declare la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), prin intermediul declaraţiei unice, şi să plătească obligaţiile fiscale aferente. În principiu, obligaţii similare se aplică şi în cazul rezidenţilor fiscali români care obţin venituri din chirii din străinătate.”

Citiţi opinia integrală pe www.zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO