Eveniment

Atenţie! Industria a scăzut în ianuarie pentru a doua lună consecutiv

Atenţie! Industria a scăzut în ianuarie pentru a doua...

Autor: Iulian Anghel

22.02.2018, 00:04 1089

Potrivit Barometrului Industrial lunar publi­cat ieri, ianuarie a fost a doua lună consecutiv în care activitatea din industrie s-a aflat „în con­tracţie severă”.

Potrivit autorilor barometrului, IRSOP şi SNSPA, căderea se va prelungi: „Ritmul a căzut puter­nic în decembrie anul trecut şi a continuat să ră­mână slab în prima lună a anului curent. IRSOP/ SNSPA au prezis prelungirea căderii pornind de la tiparele de volatilitate remarcate pe par­cursul a 39 de luni. Durata contracţiei îngre­u­nea­ză recuperarea pierderilor şi relansarea creş­terii, dar managerii sunt optimişti şi cred că pro­duc­ţia şi comenzile îşi vor reveni în perioada urmă­toa­re”.

Producţia industrială a avansat în 2017 cu 8,2%, cel mai mare ritm anual de creştere din ulti­mii cel puţin 15 ani. Însă, în decembrie 2017, pro­duc­ţia industrială a scăzut faţă de luna pre­cedentă cu 14,1%, fapt ce fusese anticipat de Baro­metrul Indus­trial. Dar economiştii cred că avansul in­dus­triei – care face 23% din PIB – va continua pu­ternic şi în acest an, având în vedere evoluţia bună a Europei, principala piaţă a exporturilor Ro­mâ­niei.

Deocamdată, în prima lună din an, barometrul înregistrează scădere, dar acelaşi sondaj arată că managerii sunt optimişti pentru viitor. Barometrul Industrial este un sondaj lunar realizat de IRSOP şi SNSPA pe un eşantion de manageri din industrie (305 firme - în sondajul din ianuarie - reprezentative la nivelul celor 15.200 de companii industriale din România) în care aceştia sunt întrebaţi dacă în firma lor, producţia, comenzile, stocurile, angajările şi alţi parametri au crescut sau au scăzut faţă de luna precedentă. Indicatorul sau „indexul de difuziune” folosit în analiza răspunsurilor primite de la şefii companiilor reprezintă jumătate din procentul celor care spun că situaţia în compania lor este neschimbată, plus cei care raportează o creştere. Index bazat pe raportul net dintre răspunsuri semnalează „expansiune” dacă trece de 50 de puncte şi „contracţie” dacă scade sub 50.

În ianuarie, acest index semnalează contracţie - 46 de puncte – fapt înregistrat şi în decembrie şi confirmat de Statistică.

Potrivit documentului citat, ianuarie a fost a doua lună consecutiv în care activitatea din indus­trie s-a aflat în contracţie severă, indicatorul volu­mului total de producţie fiind sub 50 de puncte.

Acelaşi document arată că, în privinţa comenzilor noi, acestea arată o uşoară creştere, de la 41 de puncte în decembrie la 45 în ianuarie.

„Dar creşterea este slabă şi nu anunţă o ieşire rapidă din faza de contracţie.”

În privinţa comenzilor pentru export, acestea se află în zona de creştere, peste 50 de puncte. Dar comenzile au stagnat la 53 de puncte în decembrie şi ianuarie, ceea ce explică probabil de ce relan­sarea comenzilor noi în general a rămas la nivel suboptim (45 de puncte), potrivit sursei citate.

Importurile de materii prime au crescut de la 52 de puncte în decembrie la 56 în ianuarie.

„Discrepanţa dintre comenzile pentru export şi importuri semnalează persistenţa deficitului comercial, dar şi tendinţa firmelor de a investi în cumpărarea materiilor prime pentru producţia viitoare”, explică autorii barometrului. Totuşi, indexul de optimism al managerilor a continuat să urce de la 59 în octombrie la 63 în noiembrie, 67 în decembrie şi 71 în ianuarie.

„Valoarea indexului rezultă din agregarea aşteptărilor distincte ale managerilor privind cererea, producţia şi încasările viitoare. Firmele se aşteaptă la creşterea comenzilor şi a volumului producţiei. Poate că la baza aşteptărilor se află şi speranţa că vor urma cheltuieli guvernamentale pentru infrastructură. Totuşi, faţă de luna decembrie, managerii nu mai sunt la fel de încrezători că o să angajeze forţă de muncă suplimentară, că vor creşte comenzile la export, că preţurile pe care le încasează vor fi mai mari, iar costurile de producţie vor fi mai mici. Mixul de încredere şi reţinere sugerează un viitor cu o doză mare de incertitudine”, conchide barometrul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO