Eveniment

Atenţie! Statul a ajuns să cheltuiască o treime din veniturile sale cu salariile angajaţilor

Atenţie! Statul a ajuns să cheltuiască o treime din...

Autor: Iulian Anghel

02.07.2019, 00:07 2886

Statul a cheltuit în primele patru luni din an 33 de miliarde de lei cu salariile angajaţilor săi, adică aproape o treime din veniturile de 103 miliarde de lei care au intrat în prima treime din an în bugetul general consolidat.

Pentru a acoperi găurile, Ministerul Finanţelor a început să se uite lung spre bugetele locale. Însă problema nu este că acolo ar fi prea mulţi bani, ci că nivelul de chel­tuieli salariale a ajuns să cântărească greu într-un buget care stânge doar 30% din PIB, faţă de o medie europeană de 45% din PIB. Pentru că strânge puţin la buget, statul a ajuns să cheltuiască o treime din bani cu salariile buge­ta­rilor, faţă de o medie a Uniunii Europene de 22-23%. Salari­ile la stat au avansat în primele patru luni din an cu 26% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

„Cheltuielile mari cu salariile şi pensiile vor continua şi anul acesta şi, probabil, şi anul viitor pentru că aşa se întâmplă în anii electorali. Desigur că de undeva trebuie tăiat. Nu mai vorbim despre investiţii, primele sacrificate. Probabil că şi alte programe vor fi puse în aşteptare. A existat o discuţie despre o reducere de personal în apa­ratul de stat, dar este un lucru care se pune în practică greu – nu cred că vom auzi prea des această poveste”, comentează economistul Aurelian Dochia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO