Eveniment

Atenţie utilizatori: Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică atenţionează privind o tentativă de fraudă pe WhatsApp

Atenţie utilizatori:  Directoratul Naţional de...

Autor: Andreea Tobias

22.02.2022, 13:53 329

Mai mulţi români au primit recent mesaje pe WhatsApp în care erau anunţaţi că urmează să primească o donaţie de 1,9 milioane de euro. Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică atrage atenţia că este vorba despre o tentativă de fraudă.

„În ultimele zile, utilizatori din România au notificat Directoratul cu privire la mesaje nesolicitate primite pe #WhatsApp, de obicei redistribuite, în care erau anunţaţi despre faptul că urmează să primească o donaţie de aproximativ 1,9 mil. de euro. Desigur, totul este o tentativă destul de clară de a păcăli utilizatorul, o reintepretare oferită celebrei ţepe care datează de la începutul internetului - scrisoarea sosită de la un prinţ nigerian, care oferea un scenariu similar”, transmite Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică.

Deşi are un grad de complexitate destul de redus, metoda încă este eficientă în unele cazuri şi atrage în plasă utilizatori creduli.

În 2019, CNBC anunţa că o astfel de metodă încă genera câştiguri anuale de peste 700.000 de dolari.

„Aceste tentative de fraudă se bazează pe câştigarea încrederii potenţialei victime, căreia i se cere o sumă de bani în avans, pentru că ar urma să primească în schimb o adevărată avere. Ulterior, evident, banii promişi nu ajung la victimă. Evitaţi interacţiunea în cazul unor astfel de mesaje nesolicitate şi în sub nicio formă nu oferiţi celor care vă scriu bani ori date personale, date de autentificare sau date de card”, adaugă CNBC.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO