Eveniment

Atenţie, vremurile s-au schimbat. Optimizarea fiscală trebuie să fie „demonstrabilă“

Atenţie, vremurile s-au schimbat. Optimizarea fiscală...

Autor: Anelis Baciu, Claudia Medrega

19.11.2015, 00:07 1942

Optimizarea fiscală, o practică extrem de folosită în lumea de business pentru a apela la toate structurile legale în scopul reducerii câştigului impozabil, este pe lista de control a Fiscului şi interpretarea forţată din partea companiilor le poate trimite în faza penală.

Teoretic, optimizarea fiscală este situată în afara ilicitului penal, dar în practică graniţa dintre cele două se dovedeşte a fi foarte greu de identificat şi de definit, susţin specialiştii de la NNDKP Legal&Tax.

„Din păcate au fost foarte mulţi ani în care optimizarea fiscală a fost înţeleasă de  multă lume ca o pură mate­matică prin care trebuie să ajungi la un rezultat favorabil pentru companie. Optimi­zarea fiscală legală înseamnă o structurare a activităţii, tranzacţii care respectă reguli permise, dar care are în spate o substanţă economică în­treagă“, a declarat Alina Timofti, parte­ner taxe la NNDKP Legal&Tax. Ea a arătat că nu sunt suficiente explicaţii verbale pentru Fisc, ci este necesar ca optimizarea fiscală să fie „demonstrabilă“.

Avocaţii şi consultanţii NNDKP Legal&Tax au organizat ieri un seminar în parteneriat cu ZF în care au încercat să explice clienţilor lor care este noua paradigmă fiscală în care trăim şi cum trebuie să se pregătească pentru controalele Fiscului.

„Suntem în altă eră din punct de vedere fiscal. Vorbim despre o nouă paradigmă fiscală.“

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO