Eveniment

Au bătut palma: Miniştrii de Finanţe din zona euro au semnat un acord de 500 miliarde euro prin care declanşează Mecanismul European de Stabilitate, sporesc capacitatea Băncii Europene de Investiţii şi introduc o nouă schemă de şomaj

sursa foto: Hepta

Mario Centeno, ministrul de Finanţe din Portugalia şi preşedintele Eurogroup

Autor: Alex Ciutacu

10.04.2020, 12:11 12679

Miniştrii de Finanţe din zona euro au bătut palma pentru un pachet economic de urgenţă prin care aduc un răspuns în faţa crizei COVID-19, dar au totuşi o serie de întrebări fără răspuns – cum ar fi modul în care blocul va plăti pentru planul de repornire a economiei, potrivit FT.

Acodul pentru măsurile economice de susţinere a businessurilor, muncitorilor şi statelor a fost încheiat joi seară, după ce guvernul olandez a renunţat la obiecţiile formulate în şedinţa de miercuri – când miniştrii au stat 14 ore în şedinţă, dar nu au reuşit să se pună de acord.

Guvernele din zona euro au întâmpinat dificultăţi în încercarea de a ajunge la un pachet coordonat de salvare, întrucât unele guverne susţin că povara datoriei care se formează în urma acestor măsuri nu ar trebui împărţită la fel la toată lumea.

În timp ce miniştrii au încheiat un acord de 500 miliarde euro în şedinţa de joi, ei nu au încheiat niciun acord legat de modul în care această datorie va fi plătită de-a lungul blocului.

Principalele elemente ale acordului sunt reprezentate de o serie de linii de credit revizuite pe timp de pandemie prin intermediul Mecanismului European de Stabilitate, sporirea capacităţii de creditare a Băncii Europene de Investiţii, şi o nouă schemă de ajutor de şomaj în valoare de 100 miliarde euro, ce va fi implementată prin intermediul Comisiei Europene.

Miniştrii de Finanţe din zona euro au aplaudat la finalul teleconferinţei prin care au votat acordul.

Mario Centeno, preşedintele Eurogroup şi ministru de Finanţe al Portugaliei, le-a spus jurnaliştilor că „propunerile ambiţioase şi curajoase” ar fi fost de neconceput în urmă cu câteva săptămâni.

„Ne amintim cu toţii răspunsul la criza financiară de acum un deceniu, când Europa a făcut prea puţine prea târziu. De data aceasta este diferit”, a spus Centeno.

Miniştrii au mai stabilit să înfiinţeze un fond „temporar” pentru a declanşa relansarea economiei după carantină, însă au rămas întrebări nerezolvate referitoare la dimensiunea acestui fond şi la resursele cu care acesta va fi alimentat.

Negocierile anterioare dintre miniştrii de Finanţe au picat după o sesiune-maraton de peste 14 ore, din cauza faptului că Olanda şi Italia nu se înţelegeau cu privire la termenii prin care declanşează Mecanismul European de Stabilitate – fondul de urgenţă de 410 miliarde euro pe care ţările europene l-au înfiinţat după criza anterioară.  

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO