Eveniment

Au fost decoperite cele mai mari găuri negre, cu o masă mai mare de 10 mld. de ori decât cea a Soarelui

Cele mai mari găuri negre descoperite până în prezent, localizate de savanţii americani

Autor: Florin Badescu

05.12.2011, 17:57 2687

Două găuri negre care au o masă mai mare de aproape 10 miliarde de ori decât cea a Soarelui - un record absolut - au fost descoperite în centrul a două galaxii uriaşe, situate la mai multe sute de milioane de ani lumină de Terra, potrivit unui studiu publicat luni în revista Nature, relatează AFP.

Până la această descoperire, recordul era deţinut de o gaură neagră ce are o masă mai mare de 6,3 miliarde de ori decât cea a Soarelui, situată în centrul galaxiei în spirală M 87, una dintre cele mai mari galaxii din apropierea Căii Lactee. M 87 se află la o distanţă de 53 de milioane de ani lumină de Terra.

Cercetătorii Nicholas McConnell şi Chung-Pei Ma, de la Universitatea California din Berkeley, au descoperit o gaură neagră de 9,7 miliarde de ori mai mare decât Soarele, în centrul unei galaxii strălucitoare, NGC 3842, situată la o distanţă de peste 310 milioane de ani lumină de Terra.

O altă gaură neagră, "cu o masă comparabilă sau chiar mai mare", se află în centrul celei mai strălucitoare galaxii din aglomerarea galactică Coma, NGC 4489, la o distanţă de circa 330 de milioane de ani lumină de Terra.

Aceste două găuri negre sunt "mult mai mari" decât indicau previziunile savanţilor, ţinând cont de raportul dintre masa găurii negre, viteza de dispersie a stelelor şi luminozitatea din centrul galaxiilor gazdă, au precizat autorii studiului.

Aceste rezultate îi fac pe specialişti să creadă că procesele care se produc în timpul creşterii galaxiilor mari şi a găurilor negre ale acestora diferă de procesele care intervin în cazul galaxiilor mai mici.

Astronomii presupuneau deja că îndepărtaţii quasari, nuclee luminoase active ale galaxiilor datând din "copilăria" Universului, adăpostesc găuri negre care au o masă de peste 10 miliarde de ori mai mare decât cea a Soarelui nostru.

Aceste formaţiuni care înghit gazul stelar din jurul lor au crescut în tandem cu galaxiile lor, potrivit unui alt studiu publicat, tot în revista Nature, în luna iunie. "Există o relaţie simbiotică între găurile negre şi galaxiile lor de la începuturile timpului", a explicat atunci Kevin Schawinski, de la Universitatea Yale din Statele Unite, într-un studiu realizat pe aproximativ 200 de galaxii îndepărtate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO