Eveniment

Au început audierile candidaţilor pentru funcţia de procuror şef european: Kovesi va fi audiată ultima

Au început audierile candidaţilor pentru funcţia de...

Autor: Departament Politic

26.02.2019, 16:49 73

Şedinţa comisiilor LIBE şi CONT din Parlamentul Europei, în timpul căreuia sunt audiaţi candidaţii la funcţia de procuror şef european, a început la Bruxelles. Laura Codruţa Kovesi va fi ultimul candidat audiat, după ce preşedintele Comisiei LIBE, Claude Moraes, a tras ordinea la sorţi.

Potrivit tragerii la sorţi, efectuată de preşedintele Comisiei LIBE, Claude Moraes, candidaţii vor fi audiaţi în următoarea ordine: germanul Andres Ritter, procurorul Jean-François Bohnert, din Franţa, cel care s-a clasat pe primul loc la votul reprezentanţilor permanenţi ai statelor în Consiliul UE, urmaţi de fostul procuror-şef al DNA Laura Codruţa Kovesi.

Conform preşedintelui Comisiei LIBE, Claude Moraes, fiecare candidat va fi audiat timp de 75 de minute.

Preşedintele Comisiei LIBE, Claude Moraes, a transmis membrilor forului detalii despre audierea candidaţilor la şefia Parchetului European, potrivit mesajului obţinut de MEDIAFAX. Astfel, fiecare candidat va fi audiat 75 de minute, iar două tremi din timpul alocat va fi pentru întrebări şi răspunsuri.

Mesajul transmis de Claude Moraes, pe e-mail, membrilor Comisiei LIBE conţine şi scrisoarea preşedintelui Parlamentului European Antonio Tajani în care anunţa că Laura Codruţa Kovesi se află pe lista scurtă a celor trei procurori care candidează pentru funcţia de procuror şef european. În scrisoarea din 4 februarie a lui Tajani, Kovesi figura pe primul loc în ordinea preferinţelor pentru şefia Parchetului European, urmată de Jean-Francois Bohnert (Franţa) şi Andres Ritter (Germania).

Preşedintele Comisiei LIBE a ataşat mesajului şi scrisoarea grupului de selecţie, plus CV-urile celor trei candidaţi şi răspunsurile la trei întrebări adresate de grupul de selecţie. „O listă de trei nume a fost trimisă Parlamentului European şi Consiliului în baza evaluării făcute de grupul de selecţie, în concordanţă cu articolul 14 (3) din Regulamentul UE 2017/1939. Potrivit Regulamentului 2017/1939 Parlamentul European şi Consiliul vor numi prin consens procurorul-şef european pentru un mandat de 7 ani care nu poate fi reînnoit. Consiliul (COREPER) a stabilit o listă preferenţială de candidaţi pe 20 februarie 2019.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO