Eveniment

Audierile s-au încheiat, urmează votul. Miniştrii propuşi în cabinetul PNL promit să nu schimbe nimic major din politica guvernului demis, deşi în opoziţie PNL promitea să treacă cu buldozerul peste programul PSD

Audierile s-au încheiat, urmează votul. Miniştrii...

Autor: Iulian Anghel

31.10.2019, 00:08 489

Premierul desemnat spune că nu acceptă însă să-şi schimbe echipa (votul în comisii este consultativ) pentru că nu acceptă evaluările PSD: „Nu accept ca Olguţa Vasilescu, ca Rădulescu să fie cei care să stabilească capacitatea de reformă pe care o poate face un ministru din echipa mea“.

Premierul desemnat a afirmat că guvernul PSD a învestit peste 80 de miniştri, printre care mulţi „analfabeţi funcţionali“ şi nu acceptă ca miniştrii lui buni să fie respinşi.

„Să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimic!“

Dincolo de disputele politice inerente, rămân în picioare declaraţiile miniştrilor făcute în comisiile de specialitate.

Florin Cîţu a revenit ieri cu declaraţii şi a spus că are încredere în promisiunile PSD privind existenţa sumelor pentru majorările de pensii şi salarii – opt miliarde de lei în ultimele trei luni din 2019 şi 25 de miliarde de lei, în 2020, doar pentru majorarea cu 40% a pensiilor. Potrivt evaluărilor econo­miştilor, cheltuielile cu salariile vor ajunge anul viitor la 14% din PIB, iar cele cu pensiile la 12% din PIB. Cîţu mai spune că dă Educaţiei 6% din PIB, iar Armatei 2% din PIB. Doar pentru aceste capitole de chel­tuieli ar avea nevoie de venituri bugetare de 34% din PIB, în condiţiile în care veniturile nu depăşesc de ani de zile 30-31% din PIB.

Violeta Alexandru a promis şi ea că noul guvern va respecta legislaţia în vigoare privind creşterile salariale, dar şi mărirea punctului de pensie de la 1 septembrie 2020: „Nu tăiem pensii şi salarii“. Ea a venit cu o noutate: va fi eliminată supraimpozitarea contractelor de muncă part time şi va fi instituită taxarea pe orele de muncă.

Ion Ştefan, propus la Ministerul Dezvoltării, care a primit aviz negativ, a spus că prioritatea lui va fi achitarea tuturor facturilor pentru Planul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) 1 şi 2, alcătuite de Liviu Dragnea, plus continuarea lucrărilor demarate pe aceste programe. Or, în trecut, PNL striga în gura mare că aceste planuri sunt sursă de alimentare a bugetelor aleşilor locali ai PSD şi că vor fi eliminate.

Virgil Popescu, propus la Ministerul Economiei, a vorbit de eliminarea OUG 114, dar cu un ton mult scăzut. Dacă înainte PNL spunea că eliminarea OUG 114 va fi prima măsură luată de liberali, acum Popescu a vorbit despre un calendar pentru abrogarea OUG 114 împreună cu Comisia Europeană.

Lucian Bode, propus la transporturi, a venit cu aceeaşi poveste uzată a auto­străzilor Sibiu - Piteşti, Târgu Mureş - Iaşi - Ungheni, autostrada Comarnic - Braşov, iar Monica Anisie, propusă la Ministerul Educaţiei, vrea să rezolve problemele abandonului şcolar, este preocupată de decontarea integrală a transportului elevilor şi de finanţarea programelor de studii – adică aceleaşi lucruri din toate programele de guvernare din ultimii 30 de ani.

Votul în plen pentru guvernul Oban va fi dat luni 4 noiembrie.

 

Cum a decurs miercuri audierea miniştrilor’

 

Ion Ştefan, propus la Ministerul Dezvoltării – aviz negativ

„Prioritatea mea va fi achitarea tuturor facturilor pentru PNDL 1 şi 2, plus continuarea lucrărilor demarate pe aceste programe.“

 
 

Violeta Alexandru, propusă la Ministerul Muncii - aviz negativ

„Vom respecta legislaţia în vigoare privind creşterile salariale, dar şi mărirea punctului de pensie de la 1 septembrie 2020.“

„Nu tăiem pensii şi salarii.“

„Vom elimina supraimpozitarea contractelor de muncă part time şi vom institui taxarea pe orele de muncă.“

 

Virgil Popescu, propus la Ministerul Economiei - aviz favorabil

„Trebuie făcut un calendar pentru abrogarea OUG 114 împreună cu Comisia Europeană.“

„Doresc deblocarea investiţiilor din Marea Neagră.“

„Nu sunt în conflict de interese (în legătură cu faptul că împreună cu soţia sa deţine o firmă care operează trei benzinării în Mehedinţi).“

 

Lucian Bode, propus la Ministerul Transporturilor - aviz favorabil

„Îmi voi asuma proiectele aflate în desfăşurare şi continuarea investiţiilor în limita programului de guvernare de un an de zile.“

„Lucrările la Magistrala 5 Drumul Taberei – Eroilor nu vor putea fi recepţionate anul acesta.“

„Ne-am asumat în programul de guvernare cele trei obiective majore: Sibiu - Piteşti, Târgu Mureş - Iaşi - Unghen, autostrada Comarnic – Braşov.“

 

Monica Anisie, propusă la Ministerul Educaţiei - aviz favorabil

„Nu sunt de acord cu măsura prin care elevii cu media sub 5 la Evaluare Naţională sunt obligaţi să urmeze profesionala. Voi reveni la legislaţia anterioară.“

„Vreau să rezolv problemele abandonului şcolar.“

„Mă preocupă decontarea integrală a transportului elevilor şi finanţarea programelor de studii.

„Toleranţă zero pentru «cultura plagiatului».“

 

Bogdan Aurescu, propus la Ministerul de Externe - aviz favorabil

„Voi menţine poziţia tradiţională a României în ceea ce priveşte pacea din Orientul Mijlociu.“

„Nu voi multa ambasada României de la Tel Aviv la Ierusalim.“

 

Cătălin Predoiu, propus la Ministerul Justiţiei - aviz favorabil

„Nu se poate face justiţie în condiţii de război în magistratură.“

„Secţia Specială i-a luat în colimator exact pe magistraţii care au criticat reforma Toader.“

 

Ionuţ Stroe, propus la Ministerul Tinererului – aviz favorabil

„În şase luni mă angajez să întocmesc un raport cu situaţia fundaţiilor care controlează patrimoniul fostei UTC.“

Marţi au fost audiaţi în comisiile de specialitate primii opt miniştri desemnaţi în guvernul Orban: Florin Cîţu, propus ministru al finanţelor, Marcel Boloş, propus la Fonduri Europene, Victor Costache, propus la Ministerul Sănătăţii, Bogdan Gheorghiu, propus la Cultură, Nicolae Ciucă, propus la Ministerul Apărării, Marcel Vela, propus la Interne, Adrian Oros, propus la Agricultură şi Costel Alexe, propus la Mediu.

Singurul care a primit marţi aviz negativ a fost Florin Cîţu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO